Izvor: Radio 021, 23.Nov.2019, 21:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisana "Deklaracija za evropsku Srbiju"

Deklaraciju o političkoj budućnosti moderne evropske Srbije predstavila je danas organizacija Srbija 21.

Na skupu na kojem se diskutovalo o tom dokumentu prisustvovali su pojedini članovi Demokratske i Socijademokratske stranke kao i Pokreta slobodnih građana. Deklaraciju koja ukazuje na to da je evropski put Srbije ozbiljno ugrožen podržali su i pojedinci iz Nove stranke i civilnog sektora.

"Vidi se da ova zemlja polako klizi u neizvesnost, u svojevrsni politički >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << fatalizam, i mislimo da je važno da tu ideju ponovo ponudimo građanima Srbije. Ne zato što mi smatramo da je to jedina opcija, naravno ima i drugih opcija, ali građani smatraju da je to za njih jedina opcija da bi ostali u ovoj zemlji", istakao je narodni poslanik Nenad Konstantinović, predstavnik organizacije "Srbija 21".

Za potpredsednicu Skupštine Srbije Gordanu Čomić, Evropa je civilizacijski imperativ naše zemlje, ali je to bilo potrebno i Deklaracijom ponoviti. Na pitanje može li ovaj skup da se tumači i kao uvod u formiranje buduće koalicije ili političkog pokreta, kaže:

"Samo jedno tumačenje postoji – Deklaracija koju potpisujemo je politika Demokratske stranke i smatramo da je prosto dobar trenutak da obnovimo i ideju i vrstu evropskih integracija u koje Srbija treba da stupa, da kažemo jasno 'ne' antievropskoj propagandi u Srbiji i da kažemo mi znamo kakav proces nas čeka, ne želimo da gledamo kako vlast glumi privrženost evropskim integracijama", rekla je Čomić, poslanica Demokratske stranke.

"Ovo ni slučajno nije stvaranje nikakve koalicije, mi bar to tako nismo doživeli. Tako da ne. Znam da su spekulacije postojale, ali svakako ne", ocenio je Petar Miletić, član predsedništva PSG-a.

Pojedine stranke čiji su članovi podržali Deklaraciju još nisu izričito rekle da li će bojkotovati prolećne izbore ili ne, pa prostora za spekulacije o formiranju novih političkih opcija, još ima. Zvanice iz civilnog sektora naglašavaju da Deklaraciju podržavaju lično, a ne kao predstavnici organizacija, niti zbog neke određene stranke. Tu su, isključivo, zbog evrointegracija, u momentu koji nije dobar za taj proces.

"Mi imamo oko 70 odsto ljudi koji smatraju da treba nastaviti reforme, bez obzira na to šta će se dešavati sa putem Srbije u EU. I druga stvar koja je jako važna za mene lično jesu izbori. CESID je organizacija koja se bavi izborima i svi principi, sva dobra praksa u uređenju izbora zapravo potiče od EU", navodi Bojan Klačar, izvršni direktor CESID-a.

"Mislim da je zaista ubrzano jedno rastakanje i demokratskih potencijala ove zemlje, a i nekako međunarodnoj zajednici treba poslati jasan signal koji su pravci, koje su vrednosti, da li iza njih stoji široko društvo ili su to neka pitanja o kojima se raspravlja u nekim malim forumima", rekao je Milan Antonijević, direktor Fondacije za otvoreno društvo.

O budućnosti Srbije u Evropi predstavnici organizacije Srbija 21 planiraju da razgovaraju i u većim krugovima, sa građanima širom Srbije. Nastaviće i da, kako kažu, prikupljaju podršku za "priču budućnosti i evropske perspektive Srbije".

Autor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.