Postepen rast cene kukuruza

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Sep.2009, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postepen rast cene kukuruza

NOVI SAD - Cena kukuruza u Srbiji se stabilizuju na nivou od 7,5 do osam dinara po kilogramu, što je dosta niže nego u okruženju, ali se procenjuje da će ta žitarica za nekoliko meseci, ipak poskupeti, izjavio je danas Tanjugu direktor Produktne berze u Novom Sadu Žarko Galetin.

Protekle sedmice je na novosadskoj berzi kukuruz novog roda prodavan po gotovo istovetnoj ceni kao i lanjski za 7,6 do 7,9 dinara (bez PDV-a), što znači da mu je kvalitet ujednačen kao i da je ta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << roba konkurentna i za inostrano tržište, jer su znatne količine kupovali veći domaći izvoznici, rekao je Galetin.

U odnosu na cenu od 90,4 evra po toni na berzi u Budimpešti ili na čak 117 evra na pariskoj, kukuruz je u našoj zemlji trenutno jevtiniji pre svega zbog toga što je berba u punom jeku pa je time i znatno jači "prvi udar ponude" na tržištu.

Na i ove godine zasejanih oko 1,3 miliona hektara očekuje se ukupan rod od 6,3 do 6,6 miliona tona kukuruza, čime naša zemlja ulazi u red ne samo najvećih proizvođača te žitarice u regionu nego i šire, istakao je Galetin i napomenuo da je naša proizvodnja "više nego duplo veća od ukupne proizvodnje ostalih država bivše Jugoslavije i Albanije".

Osim za podmirivanje domaćih potreba imaćemo i izvozne mogućnosti od 1,5 do dva miliona tona, što Srbiju svrstava među deset najvećih svetskih izvoznika kukuruza, gde su na prvim pozicijama SAD, Argentina i Brazil, koji tradicionalno podmiruju oko 60 odsto svetskih izvoznih viškova te žitarice.

Iako im trenutno svetsko tržište ne ide na ruku, naši proizvođači kukuruza će i ove godine moći da ostvare dobar prihod naročito ako se imaju u vidu procene da će u svetu biti proizvedeno oko tri do četiri miliona tona manje od očekivane potrošnje, istakao je Galetin.

On je napomenuo da se ove godine u svetu očekuje proizvodnja od oko 795 miliona tona kukuruza i ponovio će, posle tri godine, biti manja od procenjene potrošnje te žitarice.

Zbog toga su i realna očekivanja da bi za nekoliko meseci cena kukuruza ovogodišnjeg roda mogla postepeno da raste i da, u zavisnosti od stabilizovanja svetske cene sirove nafte i drugih činilaca, dostigne znatno viši nivo.

Galetin je objasnio da će izlazak iz recesije i postepeni oporavak svetske privrede značiti i rast cene nafte, pa bi u tom slučaju bila povećana i proizvodnja bioetanola, goriva koje se proizvodi od kukuruza.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.