Izvor: Radio 021, 15.Jul.2020, 12:29

Postavljanje spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu počinje u avgustu i trajaće do sredine oktobra

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da će postavljanje spomenika Stefanu Nemanji početi najkasnije 4. avgusta.

"Tog dana počinje postavljanje postamenta na kojem će se nalaziti spomenik, a koji predstavlja razbijeni vizantijski šlem u čijoj će se unutrašnjosti nalaziti reljefi koji oslikavaju najznačajnije događaje iz srpske istorije iz vremena u kojem je živeo Stefan Nemanja", rekao je Vesić za Novosti.

On je dodao da će ekipa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ruskih majstora, koji će postavljati spomenik, biti u Beogradu 3. avgusta.

On je podsetio da je bilo planirano da postavljanje spomenika počne do kraja marta, ali je zbog proglašene pandemije zbog virusa korona čitav posao odložen.

"Spomenik će dolaziti do sredine septembra u delovima i sukcesivno će biti postavljan, a postavljanje čitavog spomenika bi trebalo da bude završeno do sredine oktobra", rekao je Vesić.

Vesić je objasnio da su već urađeni temelji za spomenik koji čine šipovi koji su postavljeni na dubini od 12 metara i da će visina spomenika biti 23 metra što je visine zgrade od sedam spratova.

"Ovo će biti najveći spomenik u istoriji Srbije, a kakav bi inače bio, kada ga podižemo osnivaču naše najveće srednjevekovne dinastije. Spomenika ne bi bilo, a ni uređenja Savskog trga, da to nije bila izričita želja predsednika Vučića", rekao je Vesić.

Autor: Novosti

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.