Postavljaju semafore u visini trotoara zbog pešaka koji ne gledaju gde idu

Izvor: Radio 021, 01.Jun.2016, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postavljaju semafore u visini trotoara zbog pešaka koji ne gledaju gde idu

Vlasti u Sidneju, u Australiji, planiraju da semafore na pešačkim prelazima spuste na nivo trotoara, kako bi ih oni koji ne skidaju pogled sa svojih smartfon uređaja i ne gledaju kuda idu, lakše uočili.

Pošto ne može da utiče na ponašanje sve većeg broja pešaka koji gledaju u ekrane mobilnih telefona dok šetaju gradom, pa čak i kada prelaze ulicu, vlada Novog Južnog Velsa uvešće do kraja godine na pojedinim sindnejskim raskrsnicama nove probne semafore.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<
Kako kažu u Centru za bezbednost saobraćaja u Sidneju, ova mera bi trebalo da poveća bezbednost pešaka, koji su najmanje zaštićena grupacija učesnika u saobraćaju, u slučaju nesreće.

"Pešaci su najranjiviji i u slučaju saobraćajne nesreće često smrtno stradaju ili dožive teške povrede. Zato moramo stvoriti saobraćajno okruženje u kome će biti zaštićeni, čak i kada opasnost nastupa zbog njihovog sopstvenog nemara", objašnjavaju u sidnejskom Centru za bezbednost.

Probni semafori koštaće 250 hiljada australijskih dolara, a trebalo bi da budu postavljeni na pet lokacija u najužem centru Sidneja. Ova inicijativa deo je bezbednosne kampanje tamošnjih vlasti koja ima za cilj da skrene pažnju na odgovornost ljudi za saobraćajne nesreće i nastradale na putevima.

Prema statističkom podacima, opasnost od pogibije pešaka na ulicama u u Novom Južnom Velsu znatno je porasla u poslednjih godinu dana. U 2015. poginuo je 61 pešak, što je za 49% više nego u prethodnoj godini.

Kako bi zaštitili nepažljive pešake, slične semafore u aprilu su uvele gradske vlasti nemačkog Augsburga.

Autor: B92

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.