Izvor: Radio 021, 11.Avg.2020, 21:48

Poslodavci u Srbiji će tražiti da se ne poveća minimalac

Poslodavci u Srbiji protive se povećanju minimalca zbog sveukupne situacije s epidemijom, nedostatka posla i tržišta, opšte ekonomske krize, ali i zato što se opadanje prometa i ukupnog obima posla očekuje tek krajem ove i tokom cele 2021. godine.

Kako piše Politika, njihov stav je da je inicijativa za povećanje minimalne cene rada u stvari inicijativa za povećavanje poreza. Stoga država treba da odredi onaj porez koji maksimizira njegovu naplatu. Ako država poresku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << stopu drži visoko, to će dovesti do povećanja neplaćanja poreza, smatraju poslodavci, pokazuje istraživanje Unije poslodavaca Srbije o minimalnoj ceni rada, u kojem su učestvovala 133 privredna subjekta.

Prethodno istraživanje Unije pokazalo je da je 94 odsto anketiranih privrednika imalo ozbiljne teškoće u poslovanju, a u potpunosti su bez prihoda ostali brojni privrednici u sektorima turizma i ugostiteljstva zbog mera socijalnog distanciranja i obustave rada.

Zbog svega toga, kako navodi Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije, na najavljenim pregovorima o formiranju nove minimalne cene rada za 2021. Unija će od države zatražiti moratorijum na visinu minimalca.

"U toku ove nedelje očekujemo prvi sastanak, na kojem ćemo se izjasniti da minimalna cena rada treba da ostane na sadašnjem nivou, sve dok se ne ustanove neke druge okolnosti i dok ne budemo bili u prilici da predviđamo dalja dešavanja. Realno, o tome bi trebalo da se odlučuje krajem godine, a ne sredinom septembra, kako je to običaj. Ipak, kad počnu pregovori, Unija neće biti ni za rast, a ni za smanjenje minimalca", navodi Atanacković za Politiku.

Od 1. januara 2020. minimalna cena rada iznosi 30.022 dinara, odnosno 172,54 dinara (neto) po radnom satu, čime je u odnosu na 2019. minimalac povećan za 11,1 odsto.

Pojedini sindikati izaći će sa predlogom da minimalac za 2021. bude barem 35.000 dinara. Njihov stav je da minimalac treba da se izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom, koja iznosi oko 37.500 dinara, zbog čega će u Savezu samostalnih sindikata Srbije tražiti da se minimalac uveća za 17 odsto. Više o tome OVDE.

Autor: Politika

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.