Izvor: Radio 021, 12.Jun.2019, 10:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslodavci u Crnoj Gori nezadovoljni predlogom da nedelja bude neradni dan

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) uputiće Ustavnom sudu inicijativu za ispitivanje Zakona o unutrašnjoj trgovini kojom je predviđeno uvođenje neradne nedelje za trgovine na malo i veliko.

Savetnik za pravna pitanja i socijalni dijalog u UPCG Filip Lazović u razgovoru za "Dnevne novine" navodi da se izmenama Zakona, o kojem su pre dva dana poslanici završili raspravu, krši korpus ekonomskih prava.

"Verujemo da će Zakon vrlo brzo biti predmet ispitivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ustavnosti, odnosno da će vrlo brzo biti upućena ustavna inicijativa. U Hrvatskoj je Ustavni sud tri puta ukinuo ovakav zakon, iz sličnih razloga iz kojih će se to verovatno desiti u Crnoj Gori. To zaista predviđamo kao jednu realnu mogućnost", rekao je Lazović.

U Uniji smatraju, kako dodaje Lazović, da proces usvajanja nije dobar jer nije konsultovana privreda, a zakon se i te kako ticao nje.

"Izmene smatramo problematičnim i sa aspekta velikih trgovinskih sistema i sa aspekta malih. Crnogorska privreda se sastoji od 95 odsto malih i srednjih preduzeća. Negativne efekte koje će usvajanje Zakona doneti možemo posmatrati u budućnosti, naročito jer smo se strateški opredelili da nam turizam bude glavna privredna grana. Postavlja se pitanje da li sebi možemo priuštiti luksuz da se odričemo ogromnog prometa koji se, između ostalog, dešava i nedeljom, a na koji utiču brojni turisti na primorju i na severu", ukazao je Lazović.

Primena nakon leta

Odredba koja se odnosi na uvođenje neradne nedelje, kako su ovom listu rekli u Ministarstvu ekonomije, počeće da se primenjuje tri meseca nakon stupanja Zakona na snagu, tačnije na jesen. Razlog za odlaganje primene, kako su objasnili, jeste ostavljanje prostora poslodavcima da se organizuju i usklade poslovanje u odnosu na izmene koje ovih dana treba da usvoji Skupština.

"Zakon stupa na snagu osam dana od objavljivanja u Službenom listu, a primena odredbe koja se odnosi na neradnu nedelju tri meseca nakon stupanja na snagu. Razlog za to je usklađivanje poslovanja i funkcionisanja poslodavaca u odnosu na propisanu odredbu", objasnili su u Ministarstvu.

Nedeljom i u dane državnih i drugih praznika, kako je precizirano, trgovina na veliko i malo može se obavljati u apotekama, specijalizovanim prodavnicama ili kisocima za prodaju hleba, pekarskih proizvoda i kolača, cveća, suvenira, štampe, sredstava za zaštitu bilja ili pogrebne opreme, benzinskim stanicama ili prodavnicama za trgovinu na malo u okviru benzinskih stanica, kao i na pijacama, štandovima, tezgama, vitrinama i automatima izvan pijaca i pokretnim prodavnicama. Dopunama Zakona je predviđeno da poslodavci koji prekrše odredbu i otvore svoje radnje nedeljom, mogu biti novčano sankcionisani od 1.000 do 10.000 evra, a predviđeno je i zatvaranje objekta.

U UPCG ukazuju da neradna nedelja neće dovesti do zapošljavanja.

"Što se tiče otpuštanja to je sada teško znati. Sigurno je da neradna nedelja kao posledicu neće imati nova zapošljavanja", kazao je Lazović, dodajući da su od najavljenih izmena počeli intenzivnu komunikaciju sa članstvom.

Privrednici su im, kako je istakao, predočavali gubitke na nedeljnom, mesečnom i godišnjem nivou ukoliko se zakon usvoji.

"Možemo govoriti o prelivanju prometa u ostale dane kada pričamo o domaćim državljanima kao potrošačima, ali kada pričamo o turistima onda moramo imati u vidu da ćemo imati gubitke", rekao je Lazović.

Autor: Dnevne novine

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.