Izvor: Radio 021, 11.Nov.2019, 10:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle predsednika i potpredsednik Bolivije podneo ostavku

Potpredsednik Bolivije Alvaro Garsija Linera podneo je ostavku, nakon što je isto učinio i predsednik Evo Morales.

Predsednik Bolivije Evo Morales je pod pritiskom vojske i višenedeljnih protesta podneo ostavku, posle skoro 14 godina provedenih na vlasti.

Morales je ostavku podneo u nedelju, pod rastućim pritiskom vojske i javnosti nakon njegovog reizbora 20. oktobra i protesta koji su potom pokrenuti zbog izbornih neregularnosti.

"Podnosimo ostavku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da naša braća i sestre, državni službenici, ne bi bili objekat napada i pretnji", rekao je Morales u obraćanju koje je emitovano na društvenim mrežama.

Morales je situaciju u Boliviji nazvao državnim udarom.

"Braćo i sestre, želim da vam kažem da se ovim naša borba ne završava, nastavićemo da se borimo za jednakost i mir. Sada je moja dužnost da, kao predsednik, nađem način da smirim situaciju", rekao je Morales.

Prethodno je komandant oružanih snaga Bolivije Vilijams Kaliman rekao da je vojska sugerisala predsedniku Moralesu da podnese ostavku, kako bi pomogao da se obezbedi stabilnost u državi, a to su zatražili i opozicija i sindikati.

"Nakon analize unutrašnjeg konflikta u državi, zatražili smo od predsednika države da se odrekne svog predsedničkog mandata kako bi se uspostavio mir i održala stabilnost za dobrobit Bolivije", rekao je Kaliman.

Protesti i nemiri u Boliviji počeli su nakon održavanja izbora krajem oktobra, na kojima je Evo Morales pobedio, a u neredima je do sada ubijeno troje ljudi, a više od 300 je povređeno.

Organizacija američkih država (OAS) saopštila je da je revizijom utvrđeno da je bilo nepravilnosti na izborima, a Morales se složio da se održe novi izbori i zamene članovi izborne komisije.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.