Izvor: Radio 021, 20.Jun.2020, 21:50

Poslanici odbili predlog da ministarka dobije helikopter da lakše razbacuje novac

Sejm poljskog parlamenta odbacio je sinoć uz veselje u sali jednu od izmena zakona o vaučerima za letovanja za poljske porodice kojom su poljski radikalni nacionalisti iz stranke Konfederacija hteli da obavežu zakonom Poljake da svi budu zdravi, lepi i bogati, a ministarka razvoja da dobije helikopter da može lakše da razbacuje pare poreskih obveznika.

"Član 41a. Da svi budu zdravi, lepi i bogati, a gospođa ministarka Emilevič da ima svoj helikopter za razbacivanje para >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << nad Poljskom na svaki poziv", glasio je predlog izmene Zakona o turističkim vaučerima za Poljake, za koju su sinoć glasala 32 poslanika, devetoro se uzdržalo, a nije usvojena jer je 244 poslanika bila protiv.

Poslanici Konfederacije su podneli tu izmenu na glasanje da na zabavan način izraze šta misle o obećanjima vladajuće konzervativne stranke Pravo i Pravde o ublažavanju ekonomske krize izazvane pandemijom kovida 19 i restriktivnim merama za suzbijanje virusa korona, a uoči izbora za predsednika Poljske 28. juna.

Poljski vladajući konzervativci Jaroslava Kačinjskog nastojali su da se izbori održe što pre, prvo 10. maja u redovnom roku, ali su zbog epidemije morali da budu odloženi za 28. jun, jer kako Poljaci počinju da osećaju posledice krize zbog pandemije osetno slabi podrška kandidatu konzervativaca, sadašnjem predsedniku Andžeju Dudi a raste pre svega glavnom rivalu, novom kandidatu liberalne opozicione Građanske platforme, popularnom gradonačelniku Varšave Rafalu Tšaskovskom.

"Ova vlada ne seća se slavne izjave Margaret Tačer o tome da vlada nema nikakav novac, da je to novac građana. Oni (poljske vlasti) stalno govore da su nam nešto dali. Kada čujem da nam je neko nešto dao džabe, prkoljuča mi krv. To su godine rada, nas građana", kazao je danas na predizbornom mitingu u Olštinu povodom obećanja poljske vlade za sanaciju ekonomskih posledica krize opozicioni kandidat za predsednika Poljske Tšaskovski.

Prema preporukama poljskih epidemiologa i Ministarstva zdravlja izbori će morati da se održe glasanjem poštom u nekoliko opština, zato što je u njima pređena epidemiološka granica za bezbedan izlazak na birališta od 100 osoba pozitivnih na virus korona na 100.000 stanovnika.

Predizborne ankete tokom proleća pokazivale su da je kandidat vladajućih konzervativaca, predsednik Duda mogao da računa na tesnu pobedu već u prvom krugu, dok je sada, kako jačaju posledice krize i otkako je u igru kao kandidat ušao gradonačelnik Varšave Tšaskovski, prema anketama izvestan drugi krug izbora.

Prema najnovijoj anketi koju objavljuje informativni portal Onet.pl u prvom krugu od devet kandidata predsedniku Dudi glas bi dalo 41,3 odsto anketiranih, dok bi za gradonačelnika Tšaskovskog glasalo 28,2 odsto.

U drugom krugu izbora u koji po anketama ulaze Duda i Tšaskovski ishod je u svim anketama tesan a Institut istraživanja Polster u anketi za tabloid Super ekspres objavio je da bi 74 odsto birača trećeg po podršci birača kandidata, moderatora Šimona Holovnje svoj glas u drugom krugu dali kandidatu opozicije Tšaskovskom.

Gradonačelnik Varšave može takođe da računa na preko dve trećine glasova Poljaka koji će u prvom krugu podržati kandidata Poljske narodne stranke Vladislava Košinjaka-Kamiša i kandidata Levice Roberta Bjedronja, dok predsednik Duda može da računa samo na podršku birača kandidata radikalnih nacionalista Kšištofa Bosaka, koji bi, međutim, u prvom krugu osvojio svega 4,6 odsto glasova.

Lider vladajuće stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski, premijer Mateuš Moravjecki i sam kandidat, sadašnji predsednik Andžej Duda nastoje da ubede u predizbornoj kampanji Poljake da samo ako bude reizabran Duda da Poljska može da se izvuče iz ekonomske krize nakon pandemije i da zato i vlada i predsednik moraju da budu iz iste političke opcije.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.