Poskupljuje putarina za strance, tražiće se poskupljenje i za domaće vozače

Izvor: Radio 021, 13.Sep.2018, 11:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poskupljuje putarina za strance, tražiće se poskupljenje i za domaće vozače

Putarina za strance koji budu prolazili kroz Srbiju od subote, 15. septembra poskupeće za oko 60 dinara.

Nakon nedavnog negodovanja vozača u Srbiji koji su putarine na domaćim auto-putevima plaćali više nego stranci, čelnik "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak doneo je odluku o povećanju putarine za strane vozače. Prethodne nedelje, odnosno samo mesec dana nakon toga, sa ovom odlukom saglasila se i Vlada. Nove cene na naplatnim rampama mogu se očekivati već od subote. Poskupljenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u proseku za oko pola evra važiće za sve kategorije stranih vozila, od motora, preko automobila do kamiona.

"Mesecima unazad bilo je očigledno da domaći vozači plaćaju veću putarinu nego stranci. Na pojedinim, kraćim deonicama razlika je i po 40 dinara, a razlog je zaokruživanje i usklađivanje deviznog cenovnika za naplatu putarine sa zvaničnim srednjim kursom dinara. Vozači sa srpskim registarskim oznakama plaćaju putarinu u dinarima prema cenovniku "Puteva Srbije", a stranci u evrima. Međutim, kada se taj iznos izražen u evrima pretvori u dinare, prema trenutnom kursu, ispada da stranci plaćaju manje nego domaći vozači", kaže izvor "Blica".

Zbog toga je putarina za strance povećana za pola evra na gotovo svim deonicama - od Beograda ka Nišu, Subotici, Šidu, Jagodini, Aleksincu, Smederevu i Inđiji, od Niša ka Preševu i Dimitrovgradu i od Ljiga ka Preljini.

Na pojedinim deonicama gde nije bilo razlike u ceni u korist stranaca, iznosi putarina ostali su isti.

Zoran Drobnjak kaže za "Blic" da će tražiti i povećanje putarina za domaće vozače, a uprkos tome što je minsitarka saobraćaja Zorana Mihajlović nedavno poručila da povećanja neće biti. On je nedavno izjavio da će tražiti povećanje za 10 odsto od sledeće godine.

Autor: Blic

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Stranci će plaćati SKUPLJU PUTARINU, jer su do sada plaćali MANJE OD DOMAĆIH VOZAČA

Izvor: Blic, 14.Sep.2018, 06:38

Putarina za strance koji budu prolazili kroz Srbiju poskupeće od 15. septembra za oko 60 dinara, saznaje "Blic". Domaći vozači voziće i dalje po starim cenama.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.