Izvor: Luftika.rs, 22.Feb.2020, 11:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poruka koju šalje Patrolne Šape je izuzetno problematična i loše utiču na decu

Jedan od najpopularnijih crtaća na svetu, Patrolne Šape, prati avanturu štenića koji spašavaju one koji su u nevolji, noseći sa sobom tešku mašineriju neophodnu za taj cilj.
Omiljeni likovi miliona dece širom planete, prema ocenama stručnjaka, mnogo su više od dobronamernih štenaca uvek spremnih da pomognu i imaju skrivenu funkciju – kapitalističku propagandu, piše Biz Life.
Pokretač ove teme u javnosti, profesor na jednom univerzitetu u Kanadi, odakle ovaj crtać i potiče, >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << Liam Kenedi, smatra da Patrolne Šape otvoreno koketiraju sa principima kapitalizma, uključujući veru u privatno preduzeće i nepoverenje u vlast.
O tome je pisao u članku „“Whenever there’s trouble. Just yelp for help’: Crime, Conservation, and Corporatization in Paw Patrol“ koji je objavio u časopisu „Crime Media Culture“.
Excited to have this out in @CultureCrime! I argue #PAWPatrol reproduces problematic narratives about crime and punishment as well as upholds major tenets of neoliberalism, including faith in private enterprise, distrust in government, and responsibilization. pic.twitter.com/IsJXBtYPBe
— Liam Kennedy (@KennedyLiamc) February 3, 2020

U nazivu članka je iskoristio parolu koja se u crtaću često pominje: „Kad god si u nevolji, pozovi pomoć”.
Kenedi naglašava da je poruka koju nosi ovaj crtani izuzetno problematična.
„Predstavnici vlasti gradonačelnik Hamdinger i gradonačelnica Gudvej prikazani su u negativnom svetlu. Gradonačelnik je korumpiran i bez etičkih principa, a gradonačelnica histerična, bezobrazna i nesposobna”.
On kaže da su Patrolne Šape same po sebi privatna policija i dodaje da država ne može da zavisi od pružanja privatnih usluga.
„Ja samo mislim da će vremenom deca biti manje kritična prema kapitalističkom sistemu koji šteti životnoj sredini i reprodukuje nejednakost”.
Ovo nije prvi put da je ovaj crtani kritikovan u javnosti. CNN je 2017. godine pisao o stavovima gledalaca koji su ovaj šou videli kao fašistički, odnosno kao odraz nejednakosti, predvođen čovekom koji boluje od ludila veličine.
Ipak, smatra se da ovaj crtani pripada grupi onih crtaća koje gledaju samo deca. Zbog toga je najverovatnije da su ovo samo zaključci odraslih, i da su samim tim i aspekti drugačiji.
Široko je rasprostanjeno mišljenje da je njegov uticaj na decu zapravo pozitivan, zbog izuzetne požrtvovanosti i spremnosti da ‘priskoče u pomoć’, što kod dece stvara empatiju.
14 legendarnih crtanih filmova koje smo obožavali kao klinci

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.