Popisuju učenike po nacionalnosti

Izvor: Blic, 05.Nov.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popisuju učenike po nacionalnosti

NOVI SAD - Roditelji učenika Osnovne škole „Svetozar Marković Toza” ostali su zapanjeni kada im je, po nalogu direktora, zatraženo da se pismeno izjasne o nacionalnoj pripadnosti dece bez valjanog obrazloženja, osim da je takav zahtev stigao iz pokrajinskog Sekretarijata za obrazovanje. Isti zahtev stigao je i ostalim školama u gradu.



Zahtev da se deca dele prema nacionalnoj pripadnosti roditelje je, kako kažu, vratio pravo u tenzijom nabijene devedesete. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << U školi se pravdaju da su na sve načine pokušali da izbegnu popisivanje učenika, ali da su dobili packe iz sekretarijata zbog probijanja rokova i neizvršavanja naloga.

- Ostala sam zapanjena kada sam shvatila da od mene očekuju da na parčetu papira odredim pripadnost deteta. Zbog čega je važno da li je moje dete srpske, mađarske, slovačke ili neke druge nacionalnosti? Ono je dete i uopšte ne želim da ga deklarišem. Uz to, to je dete iz mešovitog braka i zaista ne želim da ga određujem naspram samo jednog roditelja. I mene i ostale roditelje sve ovo je podsetilo na period devedesetih - ogorčena je Ivana P., koja je o ovom pitanju pokrenula raspravu i na pojedinim forumima na internetu.

Neki od roditelja čak tvrde i da su bili primorani da deklarišu decu, iako ustav to zabranjuje i iako je, kako saznajemo, u obrascu pokrajine ostavljena opcija „neopredeljeni” kako bi bar formalno bio ispoštovan član 47. Ustava koji najstrože zabranjuje primoravanje na nacionalno izjašnjavanje.

A kako tvrde u školi, ideja da se deca popisuju nije potekla od njih, već iz pokrajinskog Sekretarijata za obrazovanje, gde su, bez dodatnog objašnjenja, zahtevali od direktora svih osnovnih škola da dostave obrasce popunjene podacima o nacionalnoj pripadnosti učenika. Jedino što u školi znaju je da ranije ovakvih zahteva nije bilo i da su pokrajini podaci potrebni zbog, kako je rečeno, strategije razvoja školstva.

- Najpre nisam želeo da potenciram to pitanje, upravo očekujući ovakve reakcije. Međutim, pre tri dana su me pozvali iz sekretarijata i saopštili da podatke nije dostavila samo moja škola. Zaista nisam želeo probleme i tada sam zatražio od roditelja da se izjasne. Iskreno, ne vidim problem u tome da kažemo šta smo, koja god naša nacionalnost bila. Mislim da živimo u društvu u kome to nije važno za međuljudske odnose - kaže direktor Petar Nerančić.

A kako saznaje „Blic”, obrasci na kojima se zahteva popis učenika, sa ponudom osam nacionalnosti i devetom opcijom „neopredeljeni”, prošao je kroz sve novosadske škole.

Jegeš bez komentara

Za šta su pokrajinskom sekretarijatu neophodni ovakvi podaci, juče se nije mogao dobiti odgovor. Pomoćnica pokrajinskog sekretara Svetlana Vujović nije se javila i pored obećanja da će odgovor novinarima stići do kraja dana, a sekretar Zoltan Jegeš odbio je čak i da sasluša pitanja.

- Ja sam posao završio i možete da me pozovete sutra, mogli ste me dobiti u kancelariji, moje radno vreme je gotovo - jedino je što je rekao Jegeš, koji je, bar prema tvrdnjama njegove sekretarice, kancelariju napustio daleko pre isteka radnog vremena, još oko 13 sati. Pre toga, nije se odazivao na pozive novinara „zbog zauzetosti”.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.