Pomama za kubanskom vakcinom, zvaničnih informacija nema

Izvor: Radio 021, 20.Okt.2015, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomama za kubanskom vakcinom, zvaničnih informacija nema

Oboleli svakodnevno zovu Institut za plućne bolesti Vojvodine i raspituju se kako da dođu do kubanske vakcine protiv raka pluća, iako ne postoji zvanična informacija da će ona biti dostupna upravo u ovoj ustanovi.

Štaviše, u medijima se u poslednje vreme navodi da su doze na Kubi spremne i čekaju amin Srbije, a poslednja informacija je da zdravstvene ustanove u kojima će se terapija koristiti morati da apliciraju u Agenciji za lekove i medicinska sredstva da bi se lek uvezao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << za određene pacijente kojima bi bio od koristi.

Međutim, iako se Institut za plućne bolesti Vojvodine mesecima navodi kao jedna od ustanova koja će terapijom "cimavax EGF" lečiti pacijente, direktor Instituta Branislav Perin kaže za 021 da ga niko nije kontaktirao povodom plasiranja leka. Kako navodi, već duže vreme prati se situacija sa vakcinama, ali sve informacije saznaje - iz medija.

"Tačno je da iz Ministarstva zdravlja stižu neke naznake da bi lek mogao da se koristi u Srbiji, ali nijedna zvanična informacija do nas nije stigla, pa ni ta da smo jedna od ustanova koja će je držati. Potpuna je neistina da mi, kao Institut, treba da se javimo Agenciji za lekove, a daleko su rezultati analiza ove vakcine. Ne postoji nijedna zvanična, novija studija u Evropi koja potvrđuje njene efekte, a ona koja potiče sa Kube urađena je pre desetak godina", kaže Perin.

Malo ljudi će ispunjavati kriterijume za ovaj lek

On objašnjava da građani svakodnevno zovu Institut za plućne bolesti i raspituju se na koji način mogu da uđu na listu čekanja.

"Stvara se nepotrebna zabuna. I da lek uđe na tržište, postane registrovan i ispuni sve kriterijume naše države, 'cimavaks' će moći da se primenjuje na svega 30-ak obolelih od plućnih bolesti. Ja čak ne mogu da kažem da će taj lek doprineti boljitku pacijenata ili im produžiti život za mesec, dva. Ili neće ni to", napominje Perin za 021.

Kada bi se ovaj lek primenjivao, verovatno bi se davao intramuskularno. Kako kaže direktor Instituta za plućne bolesti, to je lek koji samo poboljšava izbegavanje jednog od patoloških puteva u razvoju maligne ćelije, i u grupi je lekova koji se kod nas već koriste.

Podsetimo da se o dolasku "cimavaksa", kubanske vakcine, govori mesecima. Ministarstvo je u nekoliko navrata potvrdilo da će prva tura biti besplatna, a proračuni pokazuju da je redovna cena terapije nekoliko hiljada evra. Dozvolu za distribuciju "cimavaksa" trebalo bi da dobije Institut "Torlak" pošto se ispune svi uslovi iz ugovora o saradnji kubanske i srpske strane.

Nezvanično, ugovor je danas potpisan, čime bi nabavka trebalo da se ostvari do kraja oktobra.

Ustanove koje se takođe navode kao pružaoci ove terapije su Klinika za pulmologiju Kliničkog centra Srbije i KBC "Bežanijska kosa". (Gorica Nikolin - Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli )

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.