Izvor: Radio 021, 02.Dec.2018, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polovina prekovremenih sati u Nemačkoj ne bude plaćena

Nemci su prošle godine odradili više od 2,1 milijarde prekovremenih sati, a pola od toga nikad nije plaćeno, kako je sada objavila nemačka vlada.

Tačna brojka glasi 2,127 milijardi. Toliko prekovremenih sati su zaposleni u Nemačkoj ostvarili 2017. godine. To je objavila nemačka vlada na zahtev stranke Levice u Bundestagu. Time je broj prekovremenih sati u poređenju sa 2016. porastao za čak jedanaest odsto.

U proseku, svaki zaposleni je 2017. odradio 54 prekovremenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << sati od čega 27 besplatno. Trend se nastavlja: u prvoj polovini ove godine nemački zaposleni su već odradili 1,1 milijardi sati prekovremeno.

Ušteda za poslodavca je ogromna. Prošle godine su zaposleni poslodavcima "poklonili" rad u vrednosti od 36 milijardi evra. Političarka stranke Levice Džesika Tati od zakonodavca traži hitne mere.

"Ove brojke su skandalozne i pokazuju kako se poslodavci obogaćuju preko leđa zaposlenih", kaže Tati.

I sindikati zvone na uzbunu: Nemački savez sindikata (DGB) smatra skandaloznim činjenicu da pola prekovremenih sati nikada ne bude plaćeno.

"Broj prekovremenih je prošle godine premašio sve granice. Radi se o opasnosti po zdravlje radnika", kaže predsednik DGB-a Rajne Hofman za dnevnik Rajniše Post.

Najviše prekovremenih sati su nakupili radnici u uslužnim delatnostima, a najveći porast broja prekovremenih sati zabeležen je u zdravstvenom sektoru. Natprosečno mnogo prekovremenih sati nakupili su i državni službenici.

Autor: Nezavisne novine

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.