Izvor: Radio 021, 22.Okt.2020, 12:25

Politika: Poreska uprava tačno zna ko prima platu iz inostranstva

Poreska uprava tačno zna kome svakog meseca leže na račun plata iz inostranstva i ustanovila je da veliki broj frilensera ne plaća poreze i doprinose.

Poreska uprava je potvrdila za "Politiku" da je identifikovala sve građane koji su imali prihode iz inostranstva.

Poreznici nisu naveli broj ovih građana, ali naglašavaju da će moći kontinuirano da ih kontrolišu, kao i da preduzmu sve zakonske mere da naplate porez.

Pošto među frilenserima vlada dilema >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << šta i koliko treba da plaćaju, iz Poreske uprave objašnjavaju da imaju obavezu da podnesu poresku prijavu u roku od 30 dana od svakog ostvarenog prihoda. Poreska osnovica je prihod umanjen za normirane troškove, koji zavise od vrste prihoda, a stopa poreza je 20 odsto.

Što se tiče doprinosa, navode da doprinos za penzijsko osiguranje iznosi 25,5 odsto, dok se za zdravstveno osiguranje, ukoliko osoba nije već osigurana, plaća 10,3 odsto.

Ukoliko prihod iz inostranstva ima tretman zarade, treba da se obračuna porez na ostvarenu zaradu. Osnovica se umanjuje za mesečni neoporezivi iznos, a poreska stopa je 10 odsto.

"Poreska uprava je uputila poziv poreskim obveznicima da samoinicijativno podnesu poreske prijave. Ukoliko to ne urade i ne izmire obaveze, propisane su prekršajne kazne, kao i krivično delo poreske utaje", navode poreznici.

Za nepodnošenje poreske prijave predviđena je novčana kazna od 5.000 do 150.000 dinara, a ako se ne plati porez utvrđen u prijavi kazna je u iznosu od 50 odsto utvrđenog poreza.

Kako zemlje u svetu tretiraju frilensere - koje su njihove obaveze i šta dobijaju zauzvrat, čitajte OVDE.

Autor: Politika

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.