Policija lovi uvek na istim mestima

Izvor: 24sata, 28.Avg.2014, 01:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija lovi uvek na istim mestima

Glavni punktovi saobraćajnih kontrola u Novom Sadu nisu promenjeni poslednjih pet godina. Iako je to, s jedne strane, nateralo Novosađane na oprez upravo na najkritičnijim tačkama u gradu, s druge strane im je omogućilo da u ostalim delovima grada prave prekršaje bez straha od sankcija.

PATROLA - Lokacije na kojima se pojavljuju patrole i na koje se postavljaju radari, raskrsnice na koje je postavljen video-nadzor, određene su na osnovu višegodišnje statistike saobraćajne >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << policije. To su po pravilu nezvanične crne tačke novosadskog saobraćaja, na kojima su se dogodile nesreće sa nastradalima ili na kojima je utvrđeno da se određeni prekršaj ponavlja.

Kako saznajemo u saobraćajnoj policiji, upravo je pokrivanje crnih tačaka jedan od dva ključna razloga na kojima se temelji odluka Policijske uprave Novi Sad da se lokacije za saobraćajne kontrole ne menjaju i da se raspored patrola pravi unapred.

Za uvećanje kliknite na sliku [ + ]

Drugi razlog je pojačanja kontrola rada saobraćajaca i suzbijanje korupcije. Uz unapred poznat plan rasporeda patrola, starešini je daleko lakše da saobraćajcima napravi iznenadnu posetu.

Za uvećanje kliknite na sliku [ + ]

- Činjenica je da su ovi razlozi valjani, ali ostaje pitanje kako to utiče na bezbednost saobraćaja. Smatram da bi daleko bolje bilo da, kao policajac na terenu, sam mogu da donosim odluku gde ću obaviti kontrolu.

Tako se ne bi dogodilo da moram da stojim na Bulevaru oslobođenja koji je noću prazan, dok mi je gomila pripitih vozača na potezu ka Ribarcu - kaže Ljubiša Nenadić, saobraćajac i predsednik Strukovnog udruženja policije “Dr Arčibald Rajs”.

Upravo iz tog razloga, kaže Nenadić, njegovo udruženje je pokrenulo inicijativu da se dozvoli saobraćajcima da u zavisnosti od problematike na terenu odrede mesto kontrole, kao i da se uvede jedinstveni registar svih vozača koji su isključeni iz saobraćaja.

Uskoro kamere koje mere brzinu kretanja

SNIMAK - Iako Novi Sad ima preko 800 bezbednosnih kamera u svom sistemu, samo 11 pokrivaju raskrsnice. Do kraja godine, u saradnji s kućom “Balkan roud kontrol”, trebalo bi da budu postavljenje prve kamere koje mere brzinu kretanja. Jedna od lokacija na kojima će prvo osvanuti ove kamere, saznajemo u Gradskoj kući, jeste Mišeluk, kao i raskrsnice na Bulevaru oslobođenja gde su ovakvi prekršaji najčešći. Ukupan broj kamera koje će biti postavljene još nije poznat.

Broj saobraćajnih nezgoda

Godina - Nezgode nastradalima - Nezgode sa sa  materijalnom štetom

2013. - 1.505 - 2.595

2014. - 1.754 - 623

Nastavak na 24sata...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.