Policija i sudstvo da reaguju na pozive na linč

Izvor: Blic, 19.Feb.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija i sudstvo da reaguju na pozive na linč

Šovinistički izlivi mržnje oko hiljadu mladih ljudi, uglavnom srednjoškolaca koji su pre dva dana u Novom Sadu uzvicima „Čanka pod nož" i „Ustaše" pozivali na linč, posledica su prelivanja govora mržnje iz Skupštine na ulicu i još jedno ozbiljno upozorenje da je društvo na ivici kolapsa i urušavanja moralnih normi.

Državni tužilac Slobodan Radovanović je, kaže za „Blic" portparol tužilaštva Tomo Zorić, u kontaktu sa nadležnima u policiji, prati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << šta se događa i na osnovu izveštaja policije će odlučiti o daljim postupcima. Zorić nije mogao da potvrdi da li će biti hapšenja ili da će biti pokrenuti postupci protiv učesnika demonstracija.

- Policiji u Novom Sadu i Beogradu naloženo je da naprave izveštaj o događajima i privedenim licima koji će biti prosleđen Okružnom tužilaštvu. Takav je dogovor sa republičkim tužiocem, a na tužilaštvu je da proceni koji će se koraci preduzeti - kaže za „Blic" direktor policije Milorad Veljović.

Lider LSV Nenad Čanak smatra da bi javno tužilaštvo i nadležni organi morali ozbiljno da reaguju na incident.

- Ako se dozvoli da se govor mržnje iz Skupštine seli na ulice, odatle će doći na pragove ljudima, a to ne može izaći na dobro. Vreme je da se tome konačno stane na put. Nipodaštavati takve stvari znači dozvoljavati metod uličnog linča kao legitiman - kaže Čanak za „Blic" i najavljuje da će danas ići da doručkuje u pekaru „Dva brata" u Somboru, koju su prošle godine bojkotovale nacionalističke organizacije.

Istoričar Čedomir Antić kaže da su takvi ispadi za najoštriju osudu.

- Mladi ljudi koji su u tome učestvovali nisu ni svesni da Srbiju prikazuju u lošem svetlu - kaže Antić za „Blic".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.