Policajac koji je razotkrio „novosadskog heroja“ dobio status uzbunjivača

Izvor: Luftika.rs, 19.Jul.2020, 18:03

Policajac koji je razotkrio „novosadskog heroja“ dobio status uzbunjivača

Novosadski policajac Duško Kovačević, koji je još pre tri godine prijavio kolege za torturu nad osumnjičenim kog su vezanog, u nesvesti tukli u prostorijama policije, a zbog čega je Kovačević prolazio kroz pritiske, degradaciju i pretnje, dobio je nedavno status uzbunjivača, piše Nova.rs.
Kovačević, iza kog stoji višedecenijski rad u novosadskoj policiji, proglašen je uzbunjivačem 8. jula odlukom Vrhovnog kasacionog suda.
Policajac kog je prijavio za torturu je upravo Slobodan >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << Drmanac, osumnjičen da je na isti taj dan kada je Duško dobio status uzbunjivača, pretukao autističnog mladića u Ulici Modene u Novom Sadu.
Kovačevićeva drama u Policijskoj upravi Novi Sad počela je pre tri godine.
Prema navodima sudske dokumentacije, Drmanac je tada, u prisistvu pomoćnika načelnika novosadske policije Gorana Radonjića, zahtevao od predsednika dzudo kluba „Bezbednost“ koji je pod pokroviteljstvom MUP 30 godina postojao u zgradi policije, da mu se mesečno „na ruke“ daje 30.000 dinara.
Kao sekretar kluba, ali i inspektor policije sa višedecenijskim iskustvom, Kovačević je odbio takvo reketiranje.
Ubrzo, klubu je nasilno oduzeta sva imovina, u vrednosti od oko 5 miliona dinara, zbog čega je sudski postupak protiv odgovornih i dalje u toku.
S obzirom da su načelnik policije Milorad Šušnjić, njegov zamenik Radonjić i Drmanac pokušali da diskredituju Kovačevića, Duško je, tragajući za osobama koje su iznele opremu iz kluba, naleteo na snimak policijske torture.
Foto: Printscreen/Privatna arhiva Na snimsku iz fiskulturne sale, a koji je prosleđen svim instancama, uključujući i minstru pravde, vidi se Drmanac kako šutira vezanog čoveka, koji leži na podu, bez svesti.
Kako se ispostavilo, reč je o Novosađaninu Goranu Uroševiću, koji je 4. septembra napravio incident ispred zgrade policije u Ulici Kraljevića Marka, revoltiran što mu je policija mesecima nije vratila zaplenjeno vozilo.
Urošević je tada došao manjim kamionom ispred policije i zaleteo se namerno u parkirane policijske automobile.
Istog momenta je uhapšen. Prema rečima njegovog advokata Bogdana Vla, upravo su Drmanac i Radonjić istrčali i oborili Uroševića na zemlju.
– O tome šta se događalo u zgradi policije govori 15 odvojenih telesnih povreda, za koje moj klijent ne zna tačno kako su nastale, jer je bio u nesvesti. Zna samo da su ga načelnik Drmanac i načelnik Radonjić udarali dok su ga uvodili u stanicu – rekao je Vla za Kurir.
Foto: Privatna arhiva Šta se dalje događalo saznao je upravo inspektor Kovačević, kada je slučajno otkrio pomenute snimke.
Na snimku jedne od kamera iz hola se vidi kako Radonjić i Drmanac kako vuku onesvešćenog čoveka, a potom, u fiskulturnoj sali, Drmanac nastavlja da ga šutira nogom.
Kovačević se, zgrožen brutalnošću, prvo obratio aktuelnom načelniku PU Novi Sad Miloradu Šušnjeviću i u tom momentu je i počela njegova trogodišnja agonija, koja je dobila epilog tek pre desetak dana, statusom uzbunjivača.
Prema navodima portala Pištaljka, on je automatski degradiran prebačajem na niže radno mesto, u kancelatiju koja nije ni uslovna za rad, a koju nije smeo da napušta bez odobrenja.
Posle višedecenijskog rada na operativnim poslovima i traganju za nestalim osobama, Kovačeviču je dato da se javlja na telefon i biva potpuno isključen iz svakog operativnog rada.
Kada su počele da mu stižu i sporadične pretnje od nekadašnjih kolega jer “maše video – snimkom”, Kovačević se obratio portalu “Pištaljka”, koji obezbeđuje pravnu pomoć u procesu dobijanja statusa uzbunjivača.
U jednom periodu se morao i odseliti od svoje porodice.
Zbog bezbednosti svoje dece, koja su jedno vreme čak imala i obezbeđenje, Kovačević se “privremeno” iselio iz stana na više od godinu dana.
I dok mu su mu porodicu čuvali upravo od kolega policajaca, ovaj policajac je svakog dana odlazio na posao, da sedi u kancelariji.
Uprkos svemu ovome, za ovaj slučaj policijske brutalnosti ni nakon tri godine niko nije odgovarao.
Inspektor Kovačević je sa advokatima Pištaljke sporni video-snimak koji dokazuje njegove navode nedavno dostavio i Višem tužilaštvu u Novom Sadu, ali za sada nije poznato da li će isto po službenoj dužnosti pokrenuti krivični postupak.
O nasilnilčkom ponašanju Slobodana Drmanca pre tri godine je, zahvaljujući upravo Kovačeviću, upoznat i ministar pravde Nebojša Stefanović, kom je dostavio kopiju snimka.
Ni on ni Radonjić nisu pretrpeli nikakve zakonske sankcije, s tim što se Radonjić još uvek nalazi na visokoj funkciji, gde je praktično drugi čovek novosadske policije, dok je Drmanac tek nedavno smenjen sa mesta načelnika odeljenja.
U periodu od kada je načelnik Milorad Šušnjić na čelu PU Novi Sad, ali i celog Južnobačkog okruga, novosadsku policiju je, prema rečima sindikalaca, napustilo više od 30 iskusnih inspektora i radnika MUP.
Porodica autističnog mladića kojeg je šutirao policajac u Novom Sadu traži pravdu

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.