Izvor: Radio 021, 08.Jun.2020, 12:17

Polemika Dž.K. Rouling i tviteraša: Nije politički korektno reći da menstruaciju imaju žene

Britanska književnica Dž.K. Rouling ušla je u polemiku sa tviterašima zbog insistiranja da menstruaciju imaju žene, a ne osobe.

Zbog ove izjave napadnuta je da mrzi trans osobe, na šta je autorka serijala knjiga o Hariju Poteru odgovorila da je njen život oblikovan činjenicom da je žena i da bez koncepta polova mnogi ljudi ne mogu na razuman način da diskutuju o svojim životima.

Povod za raspravu na Tviteru bio je jedan tekst u čijem naslovu se nalazila konstrukcija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << "osobe koje imaju menstruaciju". Dž.K. Rouling je reagovala na Tviteru, navodeći da je sigurna da je nekada postojala reč za te osobe i pozvala ljude da joj pomognu da se seti koja je to reč.

‘People who menstruate.’ I’m sure there used to be a word for those people. Someone help me out. Wumben? Wimpund? Woomud?

Opinion: Creating a more equal post-COVID-19 world for people who menstruate https://t.co/cVpZxG7gaA

— J.K. Rowling (@jk_rowling) June 6, 2020

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.