Izvor: Radio 021, 05.Dec.2018, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokret centra: V.d. statusi u Vojvodini za ucenjene i odabrane poslušnike

Oprobani model stanja "vršioca dužnosti" prilikom zapošljavanja u Vojvodini i dalje je na snazi i predstavlja mešetarenje, poručuju u "Pokretu centra".

Zakon o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave, koji je stupio na snagu 1. decembra 2016. godine predstavljao je plansku racionalizaciju uprave i uvođenje Kadrovskog plana kao obavezu prilikom donošenja odluke o budžetu za svaku narednu kalendarsku godinu, poručuju u "Pokretu centra", uz zaključak >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da vladajuća većina u Pokrajini taj zakon tretira kao "tuđe čedo".

U ovom opozicionom pokretu u Vojvodini navode da je primena konstantnih v.d. statusa samo način da se "na mala vrata" zapošljavaju politički poslušni, ucenjeni i uglavnom nestručni ljudi.

"Krajem novembra, pre dve godine, u v.d. status prevela je skoro sve službenike na položaju, pomoćnike sekretara, direktore pokrajinskih službi i uprava, i naravno, zaposlila i svoje odabrane poslušnike. Da se podsetimo, zakon propisuje da se v.d. status zaposlenih može uvesti na tri meseca kao i da se za još toliko može samo jednom produžiti, međutim Vlada APV je status zaposlenima u v.d. stanju produžavala još dva puta - jednom 1. marta, drugi put 30. maja. Nakon toga, odustala je od određivanja rokova za raspisivanje konkursa za ove zaposlene i jednostavno odlučila da se v.d. status za sve njih produži na neodređeno. Konkursi će biti raspisani jednog dana, neke godine", navode u "Pokretu centra" i dodaju da se upravo obeležavaju drugi rođendani statusima vršilaca dužnosti u APV.

"'Slavljenika' još uvek ima ne manje od 99, bez stida i srama uzeće deo svog slavljeničkog partijskog kolača, koji mi plaćamo evo već dve godine. Ako ste u jednom trenutku pomislili da je vlast postala lenja i uljuljkana u svojoj samodovoljnosti, prevarili ste se, postoje i zakulisne radnje iza ovog bespravnog stanja. Naime, za dve godine, neko od zaposlenih na ovaj način, mogao je nadomestiti nepostojanje uslova u pogledu radnog staža, radnog iskustva na odgovarajućim poslovima, pa i nepostojanje odgovarajuću školske spreme ili položiti državni stručni ispit za rad u organima uprave koji mu eventualno nedostaje za legalan rad na mestu na kojem se već nalazi. Za proteklih dve godine, zaposleni na ovaj način imali su priliku da pokažu svoju lojalnost, a oni nepodobni da budu zamenjeni novim 'vedeovcima'. Puno stvari se može preispitati u vezi sa izabranim krajem novembra i početkom decembra 2016 godine", navodi u saopštenju poslanica pokreta u Skupštini Vojvodine Zorica Damjanović i poručuje da se ne sme dozvoliti ovakvo ponašanje vladajuće većine.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.