Izvor: Novine novosadske, 26.Jul.2012, 09:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokrajinska Vlada najavila mere za borbu protiv suše

Visoke temperature na teritoriji Vojvodine u proteklom periodu mogle bi da smanje prinos kukuruza za 60 odsto, a šteta na svim usevima mogla bi dostići i nekoliko stotina miliona evra, izjavio je predsednik Vlade Vojvodine, Bojan Pajtić.
On je dodao da će pokrajinska vlada sprovesti niz mera kako bi se umanjile posledice suše, koje su osmišljene tako da pomognu i proizvođačima šećerne repe, soje i suncokreta, koji su najugroženiji.
“Vlada je uputila lokalnim samoupravama >> Pročitaj celu vest na sajtu Novine novosadske << zahtev za formiranje komisija za procenu štete. Takođe, poslali smo i zahtev republičkoj vladi koja bi do kraja sedmice trebalo da bude formirana, za proglašenje elementarne nepogode, kako bi paori koji su osigurali svoje useve mogli da naplate premije od osiguranja”, rekao je Pajtić.
Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić izjavio je da je jedan od prioriteta Vlade da ubedi što veći broj poljoprivrednika da osiguraju svoje useve, jer se na taj način sprečavaju ovakvi gubici.
“Vlada Vojvodine će do sledeće setve raditi na edukativnim merama kako bi doprinela da što veći broj poljoprivrednika uđe u osiguranje. Takođe, očekujemo da će Vlada Srbije ispuniti svoje obećanje i da će udvostručiti agrarni budžet”, rekao je Ješić i dodao da će pokrajina uzgajivačima produžiti rok za izmirenje dugova za navodnjavanje na godinu dana.

Nastavak na Novine novosadske...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Novine novosadske. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Novine novosadske. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.