Pokojnike u Srbiji hteli da sahrane sa dušekom, priborom za jelo...

Izvor: Radio 021, 05.Mar.2017, 20:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokojnike u Srbiji hteli da sahrane sa dušekom, priborom za jelo...

Desi se da rodbina zaboravi da spakuje punjač, pa posle nekoliko dana digne frku. Stavljaju i budilnik koji je pokojnika za života budio, a neki uguraju i pribor za jelo.

Kad nekome kucne čas da ode na onaj svet, isprate ga uz suze, u žalosti. Ali nova vremena nose i nove običaje.

Neverovatni potezi bližnjih ponekad naprave komediju. Bez mobilnog telefona se, izgleda, više ne ide ni bogu na istinu. Ali se desi da ga u tom, nazovi, haosu ne spakuju, pa pred >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ukop traže da se sanduk otvori. Pogrebnici su se svega nagledali... Skoro dve decenije Lozničanin Miladin Dragićević Lapa ima pogrebnu firmu i do sada se nagledao svega.

"Jedna starija žena je uporno zahtevala da pokojniku u sanduk stavi budilnik koji ga je ceo život budio, plavo-beli lončić iz kojeg je najviše voleo da jede, ali sam morao da reagujem kada je donela dušek sa bračnog kreveta. Nije odustala dok nisam rekao: Ili dušek, ili pokojnik. Poslednjih godina često uz pokojnika stave mobilni telefon, što stvara nove probleme. Tako je nekoliko dana posle sahrane došla uzrujana udovica, a razlog je bio što je zaboravila da spakuje i punjač". priča sagovornik "Kurira".

Koliko sela, toliko običaja, pa je u jednom udovica mužu u sanduku raskopčala celu košulju i pantalone jer "ne valja da ide zakopčan na onaj svet". U nekim selima, posle povratka sa sahrane, naglas izgovaraju i pokazuju šta je ko doneo na groblje, pa to ume da potraje. Dragićeviću se dešavalo i da čuva pokojnike.

Otkako je počeo da radi kao pogrebnik, kaže, narod se mnogo promenio. Nekada se videlo da je porodica ožalošćena, da im teško pada gubitak voljene osobe, a u poslednje vreme retko ko za kim suzu pusti. Kako se obred završi, počnu priče o običnim temama, čak i šale.

Ceo tekst Kurira o neobičnim običajima kada su u pitanju pokojnici, možete pročitati OVDE.

Autor: Kurir

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.