Poklon Adolfa Hitlera Srbima i danas se nalazi u Beogradu, a da mnogi ne znaju za njega

Izvor: Luftika.rs, 13.Avg.2019, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poklon Adolfa Hitlera Srbima i danas se nalazi u Beogradu, a da mnogi ne znaju za njega

Gotovo da nema osobe koja je, obilazeći lepote i čari našeg glavnog grada zaobišla čuvenu planinu Avalu.
Iako je Avala danas mnogima najpoznatija po svom tornju i spomeniku Neznanom junaku izgrađenom nakon rušenja tvrđave Žrnov, malo ko zna da se na obroncima ove planine krije i dar Kraljevini Jugoslaviji od jedne od najekscentričnijih ličnosti svetske istorije – Adolfa Hitlera.
Portal “Dnevno” skrenuo je pažnju na jednu neobičnost ove planine. Kako piše “Dnevno”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << Avala je cela pošumljena listopadnim drvećem.
Ima tu hrastova, topola, kestena, čak i poneke divlje jabuke i kruške… I samo dva reda zimzelenih čempresa koji oivičuju stazu koja vodi do vrha Avale i Spomenika Neznanom junaku.
Tajni objekti na Avali koje je Tito obilazio krišom

Ti čemperesi poklon su nemačke vlade Kraljevini Jugoslavije kao zalog mira i izgradnje dobrih odnosa zemalja koje su bile u sukobu tokom Prvog svetskog rata. U to vreme predsednik nemačke vlade bio je Adolf Hitler.
Ovo nije bio jedinstven slučaj u svetu. U vreme izgradnje spomenika 1932-1938 u čitavom svetu nicali su memorijalni kompleksi u kojima su često sahranjivani svi stradali vojnici – i saveznički i neprijateljsku.
Parola projekta bila je “sukobljeni u ratu – sjedinjeni u smrti” i imala je za cilj podizanje svesti o strahotama sukoba koji više nikada ne sme da se ponovi.
Nemačka, kao jedna od najodgovornijih za Prvi svetski rat, slala je ovakve darove kao znak dobre volje i svoje posvećenosti izgradnji mira u budućnosti.
Čudom je preživela Novosadsku raciju, a ovo je njena neverovatna priča

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.