Izvor: Luftika.rs, 14.Sep.2019, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pojedite sve mrvice sa stola: Životna lekcija patrijarha Pavla koju svi treba da upamtimo

Patrijarh Pavle nam je, svojim ponašanjem i mudrim rečima ostavio toliko mnogo životnih lekcija i mudrih misli koje moramo naučiti.
Jedna od njih je i čuvena anegdota o tome kako je patrijarh Pavle na večeri kod tadašnjeg predsednika Srbije i Crne Gore, Svetozara Marovića, na kojoj je bio i Kofi Anan, ostavio svojim smernim ponašanjem u neverici ove političare, piše Still.
Naime, tokom večere, u vreme posta, za patrijarha su bili servirani riba, hleb i povrće. Kad je sve >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << završio imao je salvetu ispred sebe na kojoj je bilo oko dvadesetak mrvica. On je tiho, ne obraćajući pažnju na ono što se dešava oko njega, svaku mrvu pokupio i pojeo.
Priča Mome Kapora nakon koje ćete dobro razmisliti pre nego što bacite hleb u đubre
Kad je završio, upitali su ga šta to radi, a on im je ovako odgovorio:
„Ne znate vi deco moja šta znači glad i koliko je dece širom sveta gladno, a mi bacamo hleb pored stola i u kontejnere. Nekima one predstavljaju život i nadu, a mi ih se tako lako odričemo. Setite se svaki put gladne dece širom Afrike i sveta kada vidite mrvice pored stola“, rekao je tada patrijarh Pavle.
Potvrda toga dolazi iz manastira Gračanice u kome je patrijarh boravio. Svaki put grdio je monahinje zbog prosipanja hleba pored stola.
Matija Bećković je najtačnije opisao svu veličinu patrijarha Pavla
Arhimandrit Jovan Radosavljević u knjizi “S patrijarhom Pavlom kroz život” objasnio je otkud toliko poštovanje pokojnog patrijarha Pavla prema hrani i od koga je to naučio.
Naime, on je od oca Jakova Arsovića naučio da se prema hrani treba ophoditi sa poštovanjem i da ne treba ništa ostavljati pored tanjira, a da prosuto treba pokupiti.
„Jednom prilikom grickao sam koru hleba, a ono što je zagorelo ostavio sam na kraj tanjira. Pavle me je upitao zašto sam to uradio, a kad sam mu rekao da neću da jedem jer je zagorelo, uzeo mi je to zagorelo parče hleba i pojeo. Tako me je zastideo bez ijedne reči, da više nikada nisam ostavio mrvicu hleba van tanjira ili neko zagorelo parče“, piše arhimandrit Jovan u svojoj knjizi.
Kako opomenuti prijatelja koji greši prema savetu patrijarha Pavla

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.