Pojedini novosadski pet šopovi prodaju bolesne životinje

Izvor: Radio 021, 19.Avg.2014, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pojedini novosadski pet šopovi prodaju bolesne životinje

Životinje koje se prodaju po pet šopovima, nisu sve uvek u najboljem zdrastvenom stanju, što pokazuje i slučaj Zlate Kulešević Radić, koja je u prodavnici kućnih ljubimaca kupila papagaja, ali je on uginuo nedugo pošto ga je donela kući.

Zlata je svog papagaja "tigricu" kupila u pet šopu na Futoškoj pijaci oko podneva, donela ga je kući, ali je papagaj već oko pet sati posle podne uginuo.

Papagaj je delovao potpuno zdravo i veselo i, kako ona kaže, nema izgleda >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da je umro od starosti niti od vrućine, jer toga dana nije bilo naročito toplo. "On je u toku popodneva uginuo na moje oči. Koprcao se, koprcao, i nije više mogao da stoji na prečki i uginuo je. Bila sam šokirana, jer sam se uplašila šta sam to kupila. Nakon toga sam ga stavila u kutiju i sačekala sutra da bih ga vratila, odnosno reklamirala", priča Zlata i kaže kako se radnica pet šopa iznenadila, jer su navodno sve životinje zdrave, nakon čega je pozvala šefa koji je odobrio da se Zlati mrtav papagaj zameni živim.

Sličnu situaciju doživela je još jedna sugrađanka, koja je želela da ostane anonimna, a kojoj je po dolasku iz pet šopa, gde je kupila ribice "barbuse", u roku od 24 sata uginulo četiri od deset ribica.

Zdravlje životinja i prodavnice životinja u našoj zemlji regulisani su sa dva zakona koja su u nadležnosti Uprave za veterinu. Prvi je Zakon o veterinarstvu, kojim se reguliše zdravlje životinja, a drugi je Zakon o dobrobiti životinja, kojim je regulisan način ophođenja prema životinjama, a samim tim i prodavanje životinja.

Po Zakonu o dobrobiti životinja, u pet šopovima smeju da se prodaju samo sitne životinje, ptice, glodari, ribice, dok psi i mačke smeju da se prodaju isključivo u specijalizovanim odgajivačnicama, objašnjava za 021 Ivana Lazić, savetnica za dobrobit životinja pri Upravi za veterinu.

"Vlasnik je dužan da vodi redovne evidencije o broju svih prodatih životinja i kretanju životinja, odakle su nabavljene i kome se prodaju, zatim evidenciju o ishrani tih životinja i njihovom lečenju. Samo lečenje životinja obezbeđuje se preko veterinarske službe i za svaku prodatu životinju vlasniku se mora izdati uputstvo u kome stoje smernice u pogledu potreba kupljene životinje. Što se tiče ovog konkretnog slučaja, bilo bi dobro da je odmah utvrđeno od čega je papagaj umro, jer je prilikom nabavke životinje vlasnik prodavnice morao po Zakonu o veterinarstvu da ima potvrdu o zdravstvenom stanju životinje, kao i zdravstveni sertifikat", rekla je ona.

Redovne veterinarske kontrole u pet šopovima nema, dok je ima jedino prilikom nabavke, kada je vlasnik dužan da izvrši veterinarsku kontrolu životinja koje prodaje, što se radi tako što se po leglu napravi provera nekoliko primeraka, ali ne i svake životinje ponaosob. Veterinarska inspekcija jedino reaguje po dojavi, kada je dužna da nastali slučaj ispita, a kada se utvrdi da je došlo do povrede zakona, vlasnik se sankcioniše, a predviđene novčane kazne mogu iznositi od 5.000 do 500.000 dinara. (Gordana Ćosić - Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli )

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.