Izvor: Radio 021, 01.Sep.2019, 07:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pojačane bezbednosne mere na sajmu automobila u Frankfurtu zbog aktivista koji uništavaju kola

Međunarodni sajam automobila u Frankfurtu, koji će se održati od 12. do 22. septembra, suočen je s nizom problema.

Sajam je, pred 68. izdanje, opterećen otkazivanjem brojnih izlagača zbog prevelikih troškova najma prostora i zastarelog koncepta izložbe, a organizatori su suočeni i s najavom javnih nereda klimatskih aktivista.

Zbog toga je organizator ove izuzetno dobro posećene priredbe, koja se smenjuje sa auto salonom u Parizu svake druge godine, prisiljen >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da pojača bezbednosne mere.

Nemačka policija već istražuje grupu koja sebe naziva "Rocks in the Gearbox" (u prevodu - kamenje u menjaču) nakon što je početkom ove sedmice više od 40 luksuznih vozila oštećeno u prodavnici automobila u Kronbergu na periferiji Frankfurta, nastavljajući tako niz anti-auto protesta.

Uoči sajma automobila, nemačko udruženje autoindustrije, VDA, pokušalo je da umanji negativnu percepciju o automobilskoj industriji, pozivajući aktiviste za zaštitu okoline iz organizacija Grinpis i Dojče Umvelthilfe na panel raspravu 5. septembra u Berlinu, gde će zajedno s rukovodstvom Dajmlera i BMW i VDA razgovarati o klimatskoj krizi.

U saopštenju za agenciju Rojters, portparol VDA Ekehart Roter rekao je da su oni u bliskom kontaktu s bezbednosnim organima baš kao i svaki put za vreme sajma. Kako je istakao, kontrola ulaza biće pooštrena, s obzirom na to da može doći do spontanih nereda na sajmu.

Ekološke grupe, uključujući i spomenutu "Rocks in the Gearbox", pozvale su javnost da se 14. septembra pridruže protestima u Frankfurtu, što je nateralo VDA da upozori posetioce izložbe automobila da očekuju duže redove na sigurnosnim kontrolnim punktovima.

Policija u Visbadenu je saopštila da istražuje ovu grupu nakon što su u ponedeljak preuzeli odgovornost za uništavanje Jaguara, Land Rovera i Aston Martina u prodavnici automobila. Vetrobranska stakla i prozori, poklopci motora i ostali delovi limarije razbijeni su metalnim predmetima i razbijeno je dvoje staklenih vrata prodavnice automobila, rekao je portparol policije u Visbadenu.

Kao opravdanje za svoje postupke prozvana grupa ekoloških aktivista rekla je da će za dve sedmice Frankfurt "opet pokrenuti propagandni šou u kojem se slavi razarajući zastareli, klimatski saobraćajni sistem". Oni, takođe, smatraju da je zapravo reč o "profitu koji se stvara na leđima najsiromašnijih i na štetu budućih generacija" i misle da je "došlo vreme da se ubaci kamenje u menjače kapitalističke i automobilske logike profita".

U izjavi grupe "Rocks in the Gearbox" zatražen je detaljniji nadzor radnih uslova u srodnim industrijama, uključujući transport tereta, industriju pamuka i gume, kao i one koji se bave rudarenjem retkih prirodnih elemenata koji se koriste u proizvodnji električnih baterija i elektronici.

Ranije u avgustu, klimatski aktivisti zauzeli su železničke pruge koje su snabdevale Folksvagenovu fabriku u Volfsburgu.

Autor: Tportal

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.