Pojačana kontrola hrane u Makedoniji zbog soje iz Srbije

Izvor: Radio 021, 22.Avg.2018, 08:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pojačana kontrola hrane u Makedoniji zbog soje iz Srbije

Makedonska Agencija za hranu i veterinarstvo (AHV) na tržištu je pronašla tonu genetski modifikovane hrane, od čega više od 500 kilograma proizvoda od soje, koje je prodavao poznati makedonski proizvođač zdrave hrane "Vitalija", koji je tu soju nabavio iz fabrike "Soja protein" iz Bečeja.

AHV je na svom zvaničnom sajtu objavila da je prisustvo GMO u ovoj žitarici potvrdila i analiza referentne laboratorije iz Evropske unije, posle čega je u Makedoniji usledila obimna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kontrola hrane.

"Sojaprotein" deo je "Viktorija grupe", koja je, kada je vest dospela u javnost negirala ove navode, tvrdeći da soju uvozi od renomirane srpske kompanije "Sojaprotein" koja je "jedan od najvećih proizvođača ne-GMO soje u Evropi".

"Naši proizvodi su sertifikovani kao non-GMO, sa najmanje 99,9 odsto čistoće, odnosno sa sadržajem modifikacije manjim od 0,1 odsto, što je znatno ispod važe regulative koja se primenjuje u Srbiji i Evropskoj uniji, gde su soja i sojini proizvodi non-GMO sa manje od 0,9 odsto genetske modifikacije", navode u "Sojaproteinu".

Kako u Ministarstvu poljoprivrede Srbije kažu za "Politiku", navodi makedonske Agencije će biti ispitani, ali do sada nisu zvanično dobili ovu informaciju, niti je pošiljka izvezena iz Srbije vraćena.

Autor: Politika

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

GMO afera u Makedoniji: Sporna soja poreklom iz Bečeja?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Avg.2018

Makedoniju ovih dana potresa velika GMO afera nakon što je makedonska Agencija za hranu i veterinarstvo (AHV) objavila da je na tržištu pronašla tonu genetski modifikovane hrane...Više od polovine nađene genetski modifikovane hrane (sojine ljuspice i šnicle od soje) prodavao je poznati makedonski...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.