Izvor: B92, 25.Jun.2010, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Poguban uticaj države na medije"

Novi Sad -- Nezavisno društvo novinara Vojvodine ocenilo je da je afera sa VAC-om pokazala da država nema nameru da se odrekne pogubnog uticaja na medije u Srbiji.

Takođe, kako NDNV navodi, mediji se često ponašaju kao oruđe u rukama političkih i drugih elita.

"Kako god procenili poslovanje VAC-a na ovim prostorima, o čemu treba da se brinu nadležni organi a ne političari, jasno je da je država, kao i cela politička klasa, duboko upetljana u medijsku sferu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na neprimeren način", piše NDNV.

„Kao što je jasno da se i medijski akteri ponašaju u skladu za uzusima i okvirima koje postavlja država", navodi se dalje u saopštenju NDNV-a.

NDNV je ponovio raniji stav da je medijska legislativa u Srbiji loša i neprimerena vremenu u kojem živimo, da su neki drugi zakoni u suprotnosti sa medijskim, da država ništa nije uradila sa "piratskim emiterima", da je privatizacija medija ostavila katastrofalne posledice i da je zakon o medijskoj koncentraciji namerno stavljen ad akta.

"Sve to govori da državni organi ne žele da urede medijsko tržište, odnosno stvore uslove za nesmetan i profesionalan rad medija, kao i da medije koje nisu beogradski uopšte i ne primećuje", navodi se u saopštenju.

Prema oceni NDNV-a, afera VAC verovatno govori i o nameri državnih organa da obesmisle privatizaciju medijskog sektora i da ćemo najverovatnije prisustovati njegovoj ponovnoj etatizaciji.

"Jasno je da je u ovoj situaciji potrebno spasavati što se spasiti može, ali hoćemo jasno da znamo ko je kriv za užasnu situaciju u kojoj se nalaze pojedini mediji, kao i da znamo šta država planira sa njima u budućnosti, a da to ne bude samo prazno obećanje i mrtvo slovo na papiru", piše u saopštenju.

NDNV je zatražio i da nadležni organi, pre svega pravosuđe, ispitaju sve činjenice u vezi sa ovom aferom, a posebno načine privatizacije "Večernjih novosti" i ulogu svih aktera u njoj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.