Područje Kikinde zaraženo besnilom

Izvor: Blic, 28.Jan.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Područje Kikinde zaraženo besnilom

KIKINDA - Besna lisica, koju je čopor pasa lutalica u nedelju napao u ulici Braće Bogaroški, ispred kućnog broja 222, na periferiji Kikinde, bila je besna. To je potvrđeno u Pasterovom zavodu u Novom Sadu. Odlukom Ministarstva poljoprivrede, od juče je područje grada proglašeno zaraženim besnilom. Da lutalice ne bi širile zarazu, angažovana je zoohigijenska služba iz Zrenjanina da uklanja pse i mačke koje poronađe na ulici. Lovci će organizovati hajku na lisice u ataru.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<


Pošto Kikinda nema zoohigijensku službu koja bi trebalo da uklanja lutalice sa ulica, Zoohigijenskoj službi iz Zrenjanina, koja ima i svoje prihvatilište za pse i mačke plaćaće 25.000 dinara dnevno.

- Plašeći se pojave besnila, još 16. januara angažovali smo Zoohigijensku službu iz Zrenjanina, ali oni nisu mogli odmah da rade na našem terenu, jer su veoma zauzeti. Zbog pojave besne lisice, njihove ekipe će danas početi uklanjanje pasa i mačaka sa javnih površina i sklanjaće ih u zrenjaninsko prihvatilište. Mi nemamo ni registrovano prihvatilište ni azil za pse - rekao je za „Blic” veterinar Nebojša Laketa, v.d. direktor Javne agencije za privredu, poljoprivredu i malu privredu opštine Kikinda.

U lokalnoj samoupravi kažu da nema bojazni od širenja zaraze, jer lisica nije bila u kontaktu s ljudima. Pošto nema zvaničnih podatka o tome koliko na području grada i opštine ima pasa i mačaka lutalica, utešna je činjenica da je prošle godine vakcinisano 8.000 ovih životinja.

Jagoda Tolicki predsednica kikindske opštine juče je rekla da je lokalna samouprava preduzela sve mere kako bi se sprečilo širenje zaraze.

- Organizovano je humano hvatanje i zbrinjavanje pasa i mačaka lutalica, kao i uklanjanje leševa životinja sa javnih površina. Sa Lovačkim udruženjem „Kikinda” dogovoreno je da organizuju hajku na lisice u ataru, van naseljenog mesta. Veterinarska stanica će akcijski vakcinisati pse i mačke protiv besnila - izjavila je Tolicka, i pozvala sugrađane da svoje kućne ljubimce drže zatvorene, kako bi bili potpuno sigurni da neće doći u kontakt sa zaraženim životinjama.

Vakcine za ljubimce

Odukom Ministarstva poljoprivrede prošle godine vakcinacija pasa i mačaka protiv besnila, bila je besplatna. Građani su plaćali samo 100 dinara za čip, odnosno obeležavanje životinja. Veterinarska stanica sada za pse i mačke, koji su vakcinisani prošle godine, naplaćuje 350 za jednu vakcinu, Za nevakcinisane kućne ljubimce cena je 450 dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.