Počeo rad na filmu Srbija, 100 godina nakon Soluna

Izvor: Radio 021, 12.Jun.2018, 11:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo rad na filmu "Srbija, 100 godina nakon Soluna"

U Beogradu je počeo rad na dokumentarno-igranom filmu "Srbija, 100 godina nakon Soluna" reditelja Ivana Živkovića, koji bi trebalo da bude realizovan do polovine jeseni.

Kako pišu "Novosti", film, za koji je scenario napisao Miloš Rajković, preispituje ulogu Solunskog fronta u našoj istoriji, ulogu Srbije u međunarodnoj zajednici tada ali i danas.

"Film će pružiti neku vrstu novog pogleda i na sam taj veliki istorijski događaj, koji je dosta poznat, i pre >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << svega na ulogu Srbije, na to koliko je tada bila nagrađena od međunarodne zajednice za svoje žrtve, ali i na to gde smo danas, vek kasnije", rekao je Živković.

Prema njegovim rečima, Solunski front je bio samo polazna tačka autorima za preispitivanje istorije Srbije. On je dodao da će igranom formom i kroz priče istoričara i savremenika pokušati da pronađe određene odgovore.

"Pre sto godina, mi smo založili Srbiju za nešto, a da li je to baš ovo što živimo danas ili nešto drugo... Na to pitanje, kao i na ono - da li je Srbija možda na pragu da postigne istorijsku zrelost - pokušaćemo da pronađemo odgovor kako kroz igranu formu tako i kroz priče istoričara i savremenika", rekao je Živković i dodao da mu je drago što je Ministarstvo kulture prepoznalo i na konkursu podržalo ideju o projektu na kome istoričari i scenarista uveliko rade, a koji će se delimično snimati i u Solunu.

Živković je režirao televizijske serije "Mile protiv tranzicije", "Pozorište u kući", "Vere i zavere". Poznat je i kao koreditelj prve sezone i glavni reditelj druge sezone serije "Ubice mog oca" i devete epizode serije "Senke nad Balkanom". Trenutno završava realizaciju tv serije "Koreni" po romanu Dobrice Ćosića.

Autor: Tanjug, Novosti

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.