Počelo pražnjenje Ledinačkog jezera

Izvor: Politika, 08.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo pražnjenje Ledinačkog jezera

Austrijski „Alas” posle višegodišnje neizvesnosti dobio saglasnost da rekultiviše nekadašnji kop za eksploataciju kamena na Fruškoj gori

Novi Sad – Na osnovu dozvole Ministarstva rudarstva i energetike i uz saglasnost Ministarstva zaštite životne sredine, otpočela je rekultivacija površinskog kopa „Srebro" na Fruškoj gori, tačnije započelo se sa pražnjenjem Ledinačkog jezera, koje je na tom lokalitetu nastalo. Ispumpavanje se izvodi u skladu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sa nalogom Vodoprivredne inspekcije, jer je brana, koja sprečava izlivanje vode iz jezera nebezbedna.

Po završetku radova, površinski kop „Srebro" biće zatvoren i u potpunosti prilagođen ambijentu Nacionalnog parka „Fruška gora". Krasiće ga jezero sa izletištem i plažom uređenom po najvišim standardima, pratećom sanitarnom infrastrukturom i sportskim terenima.

Rekultivacijom površinskog kopa, stvaranjem terasastih površina, ozelenjavanjem i pošumljavanjem sa oko 30.000 sadnica autohtonih vrsta drveća, biće stvoreno stanište za ptice i druge životinjske vrste.

Podsetimo, Ledinačko jezero je godinama bilo u središtu sukoba ekologa i meštana fruškogorskih naselja, s jedne, i austrijske firme „Alas", s druge strane, koja je u julu prošle godine i od Ministarstva zaštite životne sredine dobila saglasnost za eksploataciju kamena na ovom području.

Da bi tokom rekultivacije mogla da se obavlja i eksploatacija kamena, „Alas" će morati da obezbedi trasu kojom će prolaziti njihovi teški kamioni. Korišćenju puta kroz Ledince žitelji ovog kraja se i dalje žestoko protive.

S. Živković

[objavljeno: 09/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.