Poboljšana zaštita elektronskih podataka građana Srbije

Izvor: Radio 021, 04.Dec.2016, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poboljšana zaštita elektronskih podataka građana Srbije

Direkcija za elektronsku upravu pribavila je SSL sertifikat koji će nastaviti da obezbeđuje najviši nivo zaštite ličnih podataka građana i sigurnosti elektronskih komunikacija.

Taj sertifikat se od sada primenjuje na Portalu eUprava.

- Ovo je još jedan primer dobre saradnje javnosti, medija i Ministarstva da smo prepoznali da kod građana postoji zebnja od zloupotrebe ličnih podataka usled čega smo dodatno ubrzali proces nabavke i implementacije SSL sertifikata >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << koji je inače bio planiran. Građani mogu biti sigurni da su njihovi podaci bezbedni i pozivam ih da koriste usluge portala E-Uprave i tako mnoge administrativne obaveze završe od kuće, bez nepotrebnog čekanja pred šalterima - izjavila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.

Prema rezultatima najrelevantnijeg globalnog testa provajdera informacione bezbednosti "SSL Labs", sertifikati nacionalnog Portala eUprava imali su visoku B ocenu do januara ove godine. Tada je uveden novi protokol i Direkcija za elektronsku upravu je započela proces nabavke SSL sertifikata baziranih na najnovijim algoritmima i protokolima.

- Direkcija za elektronsku upravu pomno prati razvoj i rast eUprave i u svakom trenutku se stara da lični podaci korisnika budu maksimalno zaštićeni, čak i prilikom komunikacije i razmene informacija sa drugim organima javne uprave - istakao je Dušan Stojanović, direktor Direkcije za elektronsku upravu i podsetio da od osnivanja do danas na Portalu eUprave nije zabeležen ni jedan bezbednosni incident, što dokazuje da su podaci korisnika bili dobro zaštićeni i do sada.

Dodatni razlog za nabavku novog sertifikata je što postojeći sertifikat izdat od strane Pošte Srbije, više ne prepoznaju vodeći Internet pretraživači kao što su Chrome, Safari, Firefox i windows Explorer. Zbog ovoga su se korisnici susretali sa upozoravajućim porukama o tome da njihova konekcija nije bezbedna, iako je razmena podataka bila zaštićena prema svim priznatim propisima.

- Prethodni Sertifikat Pošte Srbije pribavljen je kao najjednostavnije rešenje za čiju nabavku nije bilo potrebno raspisivanje tendera. Iako tehnički ispravan i do sada prepoznat, samom sertifikatu prestala je da važi podrška vodećih Internet pregledača označavajući pristup ovom sajtu nebezbednim. Novi sertifikat je uklonio opasnost od nezaštićene konekcije i sada je sigurnost Portala ocenjena sa najvišom ocenom A, što nemaju ni vodeće banke koje obavljaju finansijske transakcije za građane - dodao je Stojanović.

Sertifikat je na Portal postavljen još u sredu, a njegova potpuna primena okončana je u noći između petka i subote. Kao dodatna mera predostrožnosti, na portalu eUprave postavljeno je upozorenje namenjeno svima koji bez prethodne saglasnosti otvaraju naloge u ime trećih lica.

Sledeća faza unapređenja portala eUprave, koji koristi sve veći broj građana, je kompletan funkcionalni redizajn, kako bi portal bio pregledniji i jednostavniji za upotrebu.

Autor: 021.rs

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.