Platiš duplo, pa može preko reda

Izvor: Politika, 23.Mar.2011, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Platiš duplo, pa može preko reda

Ombudsman Saša Janković saopštio da Katastar u Novom Sadu krši prava građana jer brzo obrađuje samo zahteve plaćene dvostruko, iako je to omogućeno uredbom Vlade Srbije

Novi Sad – Republički zaštitnik prava građana Saša Janković zatražio je od Službe za katastar nepokretnosti u Novom Sadu da prekine sa praksom duplog naplaćivanja dokumenata koji se izdaju preko reda, sve dok se ne postigne puna ažurnost u radu i omogući svakom da u zakonskom roku ostvari prava.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Ombudsman je saopštio da Katastar krši prava građana, jer njihove zahteve obrađuje mesecima, uz nepotrebne birokratske komplikacije, dok oni koji mogu da plate dvostruko traženi dokument dobijaju preko reda.

– Različito postupanje po zahtevima građana u zavisnosti od toga koliko su spremni da plate, pogotovo ako organ javne vlasti po „jeftinijoj“ tarifi radi neorganizovano i sporije nego što je zakonski minimum ažurnosti, predstavlja kršenje prava građana – kategoričan je Janković.

Primer ovakvog postupanja jeste i slučaj Lazara Škorića iz Novog Sada, koji se požalio da je morao da uplati dupli iznos da bi traženi dokument dobio na vreme. Pošto je njegovom sinu bio odobren kredit kod republičkog Fonda za razvoj, trebalo je da stavi kuću pod hipoteku.

– Imali smo rok od 60 dana da dostavimo dokument. U Katastru sam uplatio redovnu taksu od 9.650 dinara, ali su mi na šalteru rekli da uplatim duplo ukoliko želim da skratim proceduru. Zatražio sam objašnjenje od Republičkog geodetskog zavoda i posle dve sedmice dobio odgovor da republička uredba dozvoljava ubrzavanje postupka ako se plati dvostruki iznos – objašnjava Škorić.

Zbog blizine roka, iako nisu imali para za bacanje, Škorići su uplatili skoro 20.000 dinara, a traženi dokument izdat im je za svega nekoliko dana.

Prekoredno dobijanje dokumenata, ako se dvostruko plati, zaista je omogućeno Uredbom Vlade Srbije o visini naknade za korišćenje podataka premera i katastra i pružanje usluga Republičkog geodetskog zavoda.

Prilikom obilaska Službe za katastar u Novom Sadu, krajem prošle godine, direktor Republičkog geodetskog zavoda Nenad Tesla je novinarima rekao da ne vidi ništa sporno u duplim tarifama. On je naveo da velike investicije često ne mogu da čekaju redovan postupak, te da su klijenti spremni da plate i duplu taksu da bi se taj predmet uradio preko reda.

– Tako nešto postoji i u drugim zemljama – istakao je direktor Tesla. U Službi za katastar nepokretnosti u Novom Sadu juče nismo mogli da dobijemo komentar na zahtev ombudsmana Saše Jankovića. Upućeni smo na Republički geodetski zavod i centralnu službu za odnose sa javnošću.

M. Mijušković

objavljeno: 24.03.2011.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Ombudsman protiv "prekorednih" izdavanja zahteva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Mar.2011, 19:21

NOVI SAD -..U službi za katastar nepokretnosti u Novom Sadu na rešenje se čeka oko šest meseci. Međutim, ukoliko ste spremni da platite duplo više, zahtev možete dobiti po ubrzanoj proceduri...U službi za katastar nepokretnosti u Novom Sadu na rešenje se čeka oko šest meseci. Međutim, ukoliko...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.