Plate mesto u vrtiću iako ne dovode decu

Izvor: Blic, 23.Jan.2010, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plate mesto u vrtiću iako ne dovode decu

Novi Sad - Dok se sa jedne strane više od 1.200 dece nalazi na listi čekanja za neki od vrtića „Radosnog detinjstva“, dotle mnogi roditelji pribegavaju praksi da redovno plaćaju boravak mališana, ali ih ne dovode u obdaništa, čuvajući im mesto za narednu godinu.

Da bi prekinuli ovakvu praksu, upravi „Radosnog detinjstva" odlučili da vaspitačima nalože da vode evidenciju dolazaka dece do aprila, kada će roditelji, najverovatnije, potpisivati nove ugovore sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Predškolskom ustanovom. Jedna od stavki ugovora će, najavljuju u Predškolskoj ustanovi, predviđati da jedino lekarsko uverenje ili godišnji odmor roditelja može da pravda izostanak deteta.

- Ova odluka je doneta jer želimo da sprečimo sadašnju situaciju kada mnogi roditelji upišu decu u vrtić i čuvaju mesto za sledeću godinu tako što ga plaćaju, ali njihova deca mesecima ne dolaze. Trenutno se na listi čekanja za upis u vrtiće nalazi 1.200 mališana i nedopustivo je da se pojedina deca čak nijednom u toku cele godine ne pojavljuju. Vaspitači imaju decu na spisku, a pri tom ne znaju ni kako ona izgledaju, niti im znaju roditelje. To nije fer prema onim roditeljima čija su deca odbijena, a vrtić im je preko potreban - kaže Borislav Samardžić, direktor „Radosnog detinjstva".

Iako je Ministarstvo prosvete propisalo kolike grupi u obdaništima mogu da budu, zbog velikog broja dece kojima je potrebno da borave u vrtiću, vaspitači se pozivaju i gradsku odluku donetu pre decenije, prema kojoj može da bude i petina više mališana od predviđenog normativima. Pošto ima i neopravdano praznih mesta, navode u upravi „Radosnog detinjstva", u aprilu pri upisu dece, roditelji će se sklapati potpuno nove ugovore sa ovom ustanovom.

- Jedna od stavki u tim ugovorima biće da jedino lekarsko uverenje ili odlazak roditelja na godišnji odmor može da pravda izostanak deteta. Naravno, ovo se neće odnositi na vanredne situacije, poput sadašnje epidemije gripa, kada roditelji iz straha ne šalju decu u vrtić - kaže Samardžić.

Odluka o novom načinu evidentiranja dolazaka mališana posebno je obradovala roditelje čija deca ove godine nisu uspela da se nađu na listama za upis u vrtić.

- Drago mi je što će se u „Radosnom detinjstvu" konačno uvesti neki red. Dok moje dete ne može da ide u vrtić i već dve godine je na listi čekanja, drugi roditelji daju sebi za pravo da čuvaju mesta. To je čist bezobrazluk i to se može rešiti upravo redovnim beleženjem dece. Onda će se videti kome su zaista potrebna ta mesta - kaže Novosađanka Danica Batrić.

Grip proredio grupe

- Zbog trenutne situacije i epidemije gripa, sada se u vrtićima pojavljuje oko 60 odsto mališana. Međutim, kada se uzme u obzir da je tokom cele godine u svim vrtićima dolaznost 70 odsto, onda to i nije veliki problem. Na primer, u pojedinim grupama u kojima je upisano 30 dece, tokom godine konstantno dolazi između 20 i 24 - navodi direktor „Radosnog detinjstva" Borislav Samardžić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.