Plastične flaše ne bi trebalo ponovo da se koriste

Izvor: Radio 021, 06.Avg.2016, 22:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plastične flaše ne bi trebalo ponovo da se koriste

Kad popijete vodu iz plastične boce, ponovo u nju uspete vodu? Ne bi trebalo, jer je većina kupovnih plastičnih boca namenjena za jednokratnu upotrebu.

Ako nameravate da nosite bočicu vode sa sobom, neka bude staklena. Većina plastičnih boca ima oznaku PET i broj 1, a voda je u njima kod naknadnog punjenja podložna štetnim hemikalijama pod delovanjem temperature, kiseonika i bakterija.

Zato nije loše na dnu svake ambalaže potražiti trougao s brojem u sredini >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << koji govori koliko je ambalaža štetna.

Ambalaža od polimera važan je materijal budućnosti, slažu se stručnjaci, a ono što može biti sporno za zdravlje su različiti dodaci, hemijski derivati - stabilizatori (koji osiguravaju izdržljivost), omekšivači (osiguravaju savitljivost), boje, antistatici i drugi dodaci koji štite polimere od uticaja toplote, apsorbuju UV zračenje, imaju antimikrobnu i antistatičku funkciju, a mogu sadržati određene teške metale koji mogu predstavljati pretnju za zdravlje jer su većina otrovi.

Problematična grupa su i ostaci procesa polimerizacije - monomeri i oligomeri koji mogu biti otrovni, a može doći do njihove interakcije i stvaranja novih nepoznatih hemijskih spojeva koji mogu štetiti zdravlju. Ali većina je ipak pod kontrolom nadležnih institucija i ne prelazi granicu koja bi bila opasna za zdravlje.

Autor: 021

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.