Pitanja o planiranju porodice uskoro protivzakonita pri zapošljavanju

Izvor: Radio 021, 23.Avg.2017, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pitanja o planiranju porodice uskoro protivzakonita pri zapošljavanju

Posle dve godine izrade i prvobitnog povlačenja iz procedure, Srbija bi trebalo da tokom jeseni dobije novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji će, između ostalog, propisati i kvote od 40 odsto za učešće žena u državnim organima upravljanja i rukovođenja.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović rekla je da bi zakon u narednih desetak dana trebalo da se nađe pred Vladom, potom i pred Skupštinom, pa bi, u redovnoj proceduri, mogao da bude usvojen krajem septembra.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />Navela je da, kada je reč o nacrtu zakona, postoji saglasnost i konsenzus 25 institucija - ministarstava, agencija i nezavisnih tela, a potencijalni problem je to što Ministarstvo za rad, zapošljavanja boračka i socijalna pitanja želi da zakon vrati na početak i traži formiranje nove radne grupe.

- Mislim da je to jako loše za Srbiju. To je korak unazad, ne jedan nego više koraka - kazala je Mihajlović i izrazila nadu da do doga neće doći.

Navela je da će zakonom biti zabranjeno da se prilikom konkursa za posao uz radnu biografiju prilaže i fotografija, kao i da se pravi bilo kakva selekcija na osnovu izgleda.

- Neće biti dozvoljeno da potencijalni poslodavac pita da li ćete imati decu, da li ćete se udati, kada ćete se udati. Tako je i u svim zemljama oko nas - kazala je Mihajlović.

Ocenila je i da ništa neće vredeti ako se zakon ne bude primenjivao, a to će biti omogućeno inspekcijskim nadzorom i kaznama.

- Kazne za pojedince i privredne subjekte su od 500.000 do milion i po dinara - navela je Mihajlović i dodala da se to odnosi i na privatni sektor.

Kao bitne elemente novih predloženih propisa istakla je prevenciju nasilja nad ženama, kao i ekonomsko jačanje žena. Cilj je i da se ujednače zarade muškaraca i žena. Potpredsednica Vlade navela je i da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nema zvaničan SOS telefon za žene žrtve nasilja, što će ovim zakonom biti izmenjeno.

Podsetila je da je, prema akcionom planu za poglavlje 23. koje se tiče pravosuđa i osnovnih prava, obaveza bila da taj zakon bude usvojen još prošle godine.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

NACRT ZAKONA O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI: Pitanja o trudnoći koštaće poslodavce

Izvor: Večernje novosti, 24.Avg.2017, 09:38

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović predstavila nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti; uvode se kvote od 40 odsto za učešće žena u politici i javnom životu NIJEDAN poslodavac ubuduće neće smeti prilikom zapošljavanja da pita kandidate o bračnom stanju, a posebno ne žene...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.