Izvor: Radio 021, 31.Maj.2019, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pingvini u Beogradu: Zoološki vrt primio nove stanovnike

Pingvinarijum u Beogradskom zoološkom vrtu postao je dom za 17 Humboltovih pingvina.

U novootvorenom pingvinarijumu u beogradskom zoološkom vrtu od sada možete videti nove stanovnike - 17 preslatkih pingvina.

Izgradnju doma za pingvine je 2016. najavio tadašnji gradonačelnih Siniša Mali i tom prilikom rekao da će grad uložiti 250.000 evra u ovaj projekat. Tri godine kasnije, pingvinarijum je izgrađen, ali je na otvaranju saopšteno da je uloženo skoro >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << 150.000 evra više.

„Ovo će sigurno biti najveća atrakcija u zoološkom vrtu u narednom periodu", rekao je na otvaranju Srboljub Aleksić, direktor ove ustanove.

A kako su se brčkali pingvini u svom novom domu? Pogledajte fotografije.

BBC/Lazara MarinkovićDeset pingvina je u beogradski zoo vrt pristiglo stiglo iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a još sedam iz Beča.BBC/Lazara MarinkovićTo su dva jata Humboltovih pingvina, koji mogu da porastu 60 do 70 centimetara. Obično žive na obalama Čilea i Perua.BBC/Lazara MarinkovićZa ove neleteće ptice sagrađen je specijalni pingvinarijum. Izgradnja je trajala skoro tri godine, a u njega je uloženo oko 400.000 evra, saopštio je na otvaranju Goran Vesić, gradski menaddžer.BBC/Lazara MarinkovićDirektor zoološkog vrta je rekao da Beograd ima „jedan od najmodernijih prostora za pingvine u Evropi".BBC/Lazara MarinkovićPingvinarijum ima otvoreni bazen sa dva odvojena dela, kao i zatvoreni deo gde se životinje sklanjaju tokom vremenskih neprilika ili čišćenja.BBC/Lazara MarinkovićPored specijalnog unutrašnjeg prostora koji je napravljen da bi ih zaštitio od vrućina, u pingvinarijumu postoji i sistem za regulaciju temperature.BBC/Lazara MarinkovićSvake godine beogradski zoološki vrt poseti oko 400.000 ljudi, a očekuje se da će pingvini biti jedna od najvećih atrakcija.BBC/Lazara MarinkovićU proteklih 10 godina u svetu su zabeležena dva slučaja kada su dva odrasla mužjaka Humboltovih pingvina usvojila i izlegla jaje koje su biološki roditelji odbacili.BBCBBC/Lazara MarinkovićPosetioci beogradskog zoološkog vrta poslednji put su mogli da vide pingvine pre 30 godina.BBC/Lazara MarinkovićDražesne ptice su dobile i mali vodopad.BBC/Lazara MarinkovićNovi dom simpatičnih ptica napravljen je tako da ih podseća na prirodno okruženje - ima isklesane stene da se pingvini ne bi povredili, kao i pećine gde će se gnezditi.BBC/Lazara MarinkovićOčekuje se da će se porodica beogradskih pingvina vremenom širiti.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Pingvini u Beogradu: Zoološki vrt primio nove stanovnike

Izvor: B92, 31.Maj.2019

Pingvinarijum u Beogradskom zoološkom vrtu postao je dom za 17 Humboltovih pingvina...U novootvorenom pingvinarijumu u beogradskom zoološkom vrtu od sada možete videti nove stanovnike - 17 preslatkih pingvina. ..Izgradnju doma za pingvine je 2016. najavio tadašnji gradonačelnih Siniša Mali i tom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.