Petrović: Za primenu Statuta trebaće dve godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Nov.2009, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrović: Za primenu Statuta trebaće dve godine

NOVI SAD - Prenošenje 153 nadležnosti na Autonomnu pokrajinu Vojvodinu nikako ne može biti dodatno opterećenje za budžet Republike Srbije već, naprotiv, olakšanje, izjavio je u razgovoru za RTV šef poslaničke grupe DS-a u Skupštini Vojvodine dr Dragoslav Petrović.

"Prenos nadležnosti je složen proces, što znači da će nadležnosti u prioritetnim oblastima, kao što su investiciona politika, određivanje infrastrukturnih ulaganja i korišćenje međunarodnih fondova >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << biti realizovane već u prva tri meseca naredne godine", tvrdi Petrović.

Prvi rezultati nove raspodele nadležnosti videće se u prvoj polovini 2010. godine, ali će čitav proces primene Statuta i Zakona o nadležnostima trajati možda i dve godine, dodaje Petrović.

Petrović podseća da Srbija ostaje jedinstven državni i ekonomski prostor, te da privredni razvoj Pokrajine mora i jedino može doprineti razvoju čitave zemlje. „U 2009. godini, čak 30 posto investicija u Vojvodini je došlo iz ostalih delova Srbije, što samo govori u prilog toj tezi", naglašava Petrović.

LSV: Prihvatamo samo tehničke izmene teksta Statuta

Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandra Jerkov izjavila je danas da ta stranka neće podržati Statut Vojvodine ukoliko promene koje je uradio Odbor za propise Skupštine Vojvodine prevazilaze pravno tehničku redakciju.

Jerkov je novinarima u Skupštini Srbije rekla da treba sačekati da Statut sa izmenama stigne u parlament kako bi moglo da se vidi šta je tacno izmenjeno.

Ona je dodala da LSV ima dogovor sa predsednikom Vlade Srbije u koji nema razloga da sumnja.

Jerkov je istakla da je Novi sad glavni grad i da u naslovu člana 10 to i piše, a stavu tog člana navodi se da je "Novi Sad glavni, administrativni centar", što znači da je definisan kao glavni grad.

"Ukoliko se stavi zarez iza reči glavni što je slučaj u tom članu onda se on tumači tako da je Novi Sad glavni grad, a da je administrativni centar samo nastavak rečenice, a ne nastavak epiteta ili prideva", rekla je Jerkov.

Na pitanje zašto Statut Vojvodine još nje stigao u parlament i da li postoji nešto sporno, ona je odgovorila da su, ukoliko je došlo do problema, pokrajinski organi dužni poslanicima republičkog parlamenta to da objasne, kao i to zašto Skupština Vojvodine nije dobila potpis svog predsednika na predlog koji je ponovo upućen u republički parlament.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.