Petrovaradinska tvrđava sutra slavi 326. rođendan, Muzej grada organizuje besplatne ture kroz podzemlje

Izvor: Radio 021, 17.Okt.2018, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrovaradinska tvrđava sutra slavi 326. rođendan, Muzej grada organizuje besplatne ture kroz podzemlje

Petrovaradinska tvrđava u četvrtak, 18. oktobra slavi 326. rođendan i tim povodom Muzej grada Novog Sada organizuje besplatno vođenje kroz Podzemne vojne galerije.

Tura će biti organizovana u dva termina, od 11 i 15 časova. Svi zainteresovani treba da se jave u Vodičku službu Muzeja deset minuta pre navedenih termina.

Iz Muzeja grada podsećaju i da je godine 1692, nakon velikih borbi sa Turcima koje su trajale od 1683. godine, austrijska vojska pod komandom markgrofa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Ludviga Badenskog, povratila ruševnu srednjovekovnu tvrđavu Petrovaradin. Tada je započelo utvrđivanje i obnavljanje, još uvek strateški važne tvrđave.

Na osnovu odluke Ratnog saveta da se izgradi nova tvrđava, po najmodernijim pravilima vojne arhitekture, započelo je utvrđivanje i raščišćavanje terena na Gornjoj tvrđavi.

Kamen temeljac novog utvrđenja položen je 18. oktobra u prisustvu carskog izaslanika, princa i maršala Eugena Krua (Croy), na Leopoldovom bastionu. Taj dan se beleži kao početak gradnje nove Petrovaradinske tvrđave koja je, sa prekidima, trajala sve do 1780. godine.

Nova tvrđava sastojala se od Gornjeg i Donjeg grada, imala je visoke bedeme i bila okružena šančevima sa vodom. Iz naselja Petrovaradinski Šanac na suprotnoj strani Dunava izrastao je vremenom Novi Sad.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sutra je rođendan Petrovaradinske tvrđave, besplatna tura kroz podzemlje

Izvor: Luftika.rs, 17.Okt.2018

Petrovaradinska tvrđava u četvrtak, 18. oktobra slavi 326. rođendan i tim povodom Muzej grada Novog Sada organizuje besplatno vođenje kroz Podzemne vojne galerije.. Tura će biti organizovana u dva termina, od 11 i 15 časova. Svi zainteresovani treba da se jave u Vodičku službu Muzeja deset minuta...

Nastavak na Luftika.rs...

Petrovaradinska tvrđava slavi 326. rođendan, danas besplatne ture kroz podzemlje

Izvor: Radio 021, 18.Okt.2018, 07:27

Petrovaradinska tvrđava danas, 18. oktobra slavi 326. rođendan i tim povodom Muzej grada Novog Sada organizuje besplatno vođenje kroz Podzemne vojne galerije...Tura će biti organizovana u dva termina, od 11 i 15 časova. Svi zainteresovani treba da se jave u Vodičku službu Muzeja deset minuta pre...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.