Izvor: Radio 021, 13.Mar.2021, 16:00

Pet udruženja istupilo iz Radne grupe za zaštitu novinara: Napadi ostaju bez reakcije države

Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija i Poslovno udruženje Asocijacije nezavisnih lokalnih medija "Lokal pres" danas su istupili iz Radne grupe Vlade Srbije za bezbednost i zaštitu novinara, zbog ignorisanja napada i ugrožavanja sigurnosti novinara i medija u Srbiji.

Iako su pokazala ozbiljnu nameru da se učešćem u Radnoj grupi unapredi bezbednost i sigurnost novinara i drugih medijskih radnika, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << NDNV, NUNS, Asocijacija medija, AOM i Lokal pres smatraju očiglednim da predstavnici institucija u toj grupi ne žele da se suštinski bave ovim problemom.

Uprkos pozivima predstavnika novinarskih udruženja i nevladinih organizacija da Radna grupa hitno reaguje i pokuša da spreči opasno ugrožavanje bezbednosti novinara redakcije KRIK, niko od vladinih članova nije reagovao na te pozive.

Napadi na KRIK, ali i kontinuirani napadi na članove ovih udruženja u medijima koji krše Kodeks novinara Srbije, ostaju bez adekvatne reakcije, ne samo Vlade Srbije već i nadležnih ministarstava, Skupštine Srbije, ali i Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

"Organizovana kampanja protiv novinara i medijskih radnika vodi ka daljem urušavanju medijskih i novinarskih sloboda, a u poslednjim slučajevima čak i do ugrožavanja fizičke bezbednosti kolega. Zbog svih ovih razloga, pet udruženja i asocijacija ne vide više nikakvu svrhu učešća u Radnoj grupi", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Dodaje se da "izostanak jasne poruke pokazuje da ne postoji iskrena namera institucija da se katastrofalno stanje na medijskoj sceni Srbije promeni".

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.