Izvor: Radio 021, 14.Feb.2021, 22:03

Pet saveta: Sprečite maglenje naočara dok nosite masku

Možda ste primetili da vam se naočare magle dok nosite zaštitnu masku.

Do toga dolazi zbog kondenzacije, a to se najčešće događa kada iz hladnijeg prostora uđete u neki topliji. Uz to, naočare vam se mogu zamagliti i kada izdahnete topli vazduh koji dolazi u kontakt s naočarima.

Pranje naočara

Pre nego što stavite naočare, operite ih blagim deterdžentom ili tekućim sapunom pa ih ostavite da se osuše na vazduhu. Ako ste u žurbi, možete >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ih obrisati mekom krpom. Istraživači su utvrdili da će na naočarima ostati tanki sloj molekula sapuna, stvarajući prozirnu prevlaku koja inhibira stvaranje magle.

Namestite naočare

Možete pomeriti naočare na donji deo nosa tako da više vazduha može da struji između naočara i maske. Druga opcija je da nosite naočare preko gornje ivice maske.

Maramice protiv zamagljivanja

Ako želite brzu i praktičnu metodu, možete kupiti maramice koje sprečavaju magljenje naočara. Neke od njih su namenjene za jednokratnu upotrebu, a neke su presvučene tkaninom od mikrovlakana, pa mogu ponovo da se koriste.

Sprej

Možete da koristite i sprejeve koji sprečavaju stvaranje magle. Ovi sprejevi stvaraju prozirni film, zahvaljujući kome se ne stvara magla na naočalama. Takve vrste sprejeva koriste se i za ronilačke maske i sličnu opremu.

Kvačice za nos

Ako vam se naočare magle prilikom nošenja maske, to može biti zato što vam maska ne odgovara pa biste mogli da potražite masku koja ima kvačicu za nos. Ova kvačica će omogućiti da vam maska pravilno naležu na lice i sprečiće protok toplog daha do naočara. Ako ne možete naći običnu kvačicu za nos, u masku možete ušiti i spajalicu ili samolepljivu silikonsku kopču, koja će takođe imati istu funkciju, piše Healthline.

Autor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.