Pesnicama se tuku i učenice

Izvor: Blic, 25.Okt.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pesnicama se tuku i učenice

NOVI SAD - Direktori svih novosadskih osnovnih škola će se na sastanku sledeće nedelje dogovoriti o spisku mera kojima će pokušati da stanu na put nasilju među učenicima, ali i da animiraju njihove roditelje da sarađuju u njegovom sprečavanju. I Centar za socijalni rad, uznemiren eskalacijom vršnjačkog nasilja, organizovao je seriju psiholoških radionica u školama. Njihova ciljna grupa više nisu dečaci iz završnih razreda već devojčice i mlađi učenici. Jer najveću zabrinutost >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izaziva podatak da sve više devojčica sa ogovaranja prelazi na obračune pesnicama.



Dva nasilna ispada devojčica od svega 13 i 14 godina zgrozila su letos Novosađane. Najpre je na sajtu „Jutjub" objavljen snimak devojčica iz sedmog razreda kako 15 minuta zlostavljaju i udaraju vršnjakinju i zatim je teraju da jede travu, a sve to u neposrednoj blizini njihove škole „Sonja Marinković". U junu dve vršnjakinje brutalno su pretukle Jovanu Đ. (15) u Tozinom sokačetu na Novom naselju, i to da bi se osvetile što je Jovanin otac reagovao i policiji prijavio da mu je sin, Peđa Đ., pretučen nedelju dana ranije u školskom dvorištu. Ne samo što su maloletne napadačice to otvoreno priznale, već su i ocu pretučene dece, koji je došao ćerki u pomoć, otvoreno zapretile da će ga „ugrobariti", pozivajući se na uticaj i moć svojih roditelja. U školama potvrđuju da je nasilje među devojčicama postalo skoro svakodnevna pojava i da drugi dokaz i nije potreban od prostog ukucavanja reči „ženski fajt Novi Sad" na bilo kojem internet pretraživaču. Jer, kažu, te reči otkriće čitav niz snimaka nasilja u školama.

- Nažalost, devojčice su prešle put od verbalnog zlostavljanja, ogovaranja i nipodaštavanja do fizičkog razračunavanja. Granice su danas gotovo potpuno ukinute, internet i televizija pozivaju na nasilje, a one to kopiraju, prizivajući pažnju na najnegativniji mogući način - kaže Žarko Mušicki, direktor OŠ „Žarko Zrenjanin".

Kako tvrde direktori i profesori, devojčice najčešće u grupi napadaju jednu žrtvu, a povod je najčešće naklonost nekog dečaka. U jednu veliku osnovnu školu proletos je upala grupa devojčica iz druge škole sa isključivim ciljem da se obračunaju sa suparnicama iz drugog kvarta. Srećom, profesori su uspeli da spreče sukob.

Jer video kamere koje ima većina škola, kao i školski policajci, tu su samo da otkriju počinioca.

- U našoj školi već postoji sistem. Vođena je evidencija ispada učenika i utvrđeno je koji učenici ponavljaju nasilje. Uz pomoć pedagoga i roditelja učenika stvoren je spisak mera koje će se primenjivati ne bili se pomoglo i toj i drugoj deci. Jedna od njih je da će roditelji učenika biti obavezni da se svake nedelje pojavljuju u školi i da aktivno učestvuju u radu sa svojim detetom. Narednih meseci pratićemo kakvi su rezultati i prilagođavati nove mere postignutom uspehu - kaže Svetozar Kozarov, predsednik aktiva direktora osnovnih škola.

Jednake kazne kao za dečake

- Devojčice i dečaci postali su gotovo podjednako nasilni i moraju biti obuhvaćeni istim merama. Nažalost, situacija je stigla dotle da više ne vredi ni pričati, mora se konkretno delati. Stoga sam za sledeću nedelju sazvao sednicu na kojoj ćemo doneti čitav spisak mera protiv nasilja, a potom se lično i preko medija obratiti i roditeljima i zahtevati njihovu pomoć – rekao je Svetozar Kozarov, predsednik aktiva direktora osnovnih škola.

Ne umeju drugačije da iskažu nezadovoljstvo

Dečji psiholog Ibolja Gera smatra da nam nasilništvo devojčica privlači pažnju jer odudara od prihvaćenih stereotipa, ali da ga ne treba izdvajati od nasilja dečaka, jer je nasilništvo kod oba pola podjednako neprihvatljivo.

- I nasilje dečaka i devojčica predstavlja loš način komunikacije, jer nasilje je upravo to: način da se saopšte nezadovoljstva, frustracije. Jako smo komunikacijski zapušteni, ne govorimo već mumlamo i udaramo šakama. Rešenje problema i jeste u tome da shvatimo da deca nasilje koriste kao vid komunikacije i da im pokažemo druge načine, objasnimo koliko stvari se može objasniti i osećanja iskazati rečima - kaže Gera.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.