Izvor: Radio 021, 05.Feb.2019, 21:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Patriotski" kamp za mlade na Zlatiboru najavljen i za ovu godinu

Udruženje učesnika oružanih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije najavilo je da će i ovog leta organizovati omladinsko-patriotski kamp na Zlatiboru, iako je prethodni zatvorila policija.

Prema navodima medija, to udruženje će organizovati i novi, peti odlazak na vojno-patriotski kamp u Rusiju, iako je u međuvremenu ruska državna agencija Tas izvestila da je nekoliko članova ultradesničarske organizacije ENOT privedeno i da se terete za "podsticanje mržnje ili neprijateljstva" >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i "uključivanje maloletnika u izvršenje krivičnog dela".

Sajt ove organizacije je ugašen. Jutjub kanal i dalje postoji, ali su sa njega uklonjeni video materijali iz omladinsko-patriotskih kampova koje je ENOT organizovao u Rusiji, kao i iz kampa na Zlatiboru 2018.

U kampovima u organizaciji ENOT-a deca su prolazila vojnu obuku uz korišćenje hladnog oružja i replika automatskog oružja i bombi.

Udruženje učesnika oružanih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije organizovalo je 2017. odlazak dece iz Srbije u kampove u Rusiji. Godinu dana kasnije, u avgustu 2018, Udruženje je organizovalo kamp na Zlatiboru. Deo vojne obuke polaznicima kampa, među kojima je bilo i maloletnika, držali su i članovi ENOT corpa.

Kamp na zapadu Srbije je sedam dana nakon otvaranja, posle burnih reakcija javnosti, zatvoren po nalogu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, zbog, kako je rekao, moguće zloupotrebe dece i uznemirenja javnosti. Reagovao je i predsednik Aleksandar Vučić koji je izjavio da "to nije Srbija budućnosti i da takve stvari država neće tolerisati".

Kako piše "Politika", Udruženje učesnika oružanih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije sada je na fejsbuk stranici najavilo održavanje drugog kampa na Zlatiboru, uz podršku opštine Čajetina i pozvalo na učešće decu i mlade od 14 do 24 godine.

Na snimcima obuke sa prošlogodišnjeg kampa vide se mladi u uniformama i sa replikama oružja u rukama, a organizator Željko Vukelić govorio je da se "mladi, uz pomoć instruktora iz Rusije i penzionisanih pripadnika policije i vojske, obučavaju da se brane".



Autor: Politika

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.