Izvor: Luftika.rs, 29.Nov.2021, 15:22

Patrijarh Porfirije o Rio Tintu i protestima: Reakciju traže oni koji ni ne dolaze u Crkvu

Patrijarh srpski Porfirije oglasio se danas povodom situacije sa Rio Tintom. Patrijarha i Srpsku pravoslavnu crkvu su građani prethodnih dana pozivali da reaguju na namere Rio Tinta da iskopava litijum u dolini Jadra, kao i zbog protesta koji su dogodili na više mesta u Srbiji prethodnog vikenda.
Prvi poziv patrijarhu je stigao od aktiviste Aleksandra Jovanovića Ćute koji mu je poručio da će u Gornjim Nedeljicama nestati i crkva ako se otvori rudnik Rio Tinta. Poziv patrijarhu uputili >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << su i građani koji su se danas okupili na protestu u Loznici.
Patrijarh je reagovao, rekavši da nije posao Crkve da se bavi pomenutim pitanjima.
– Ne bavi se Crkva, primarno, ni socijalnim, ni ekonomskim, ni bilo kakvim drugim predmetima, temama i problemima. Ona se bavi smislom postojanja u svakom kontekstu, u svakoj situaciji i u svakom momentu.
Ona šalje poruku Jevanđelja, poruku spasenja. U Crkvu dolazimo da bismo dotakli tajnu Hrista kao raspetog i vaskrslog i tajnu čoveka, kao stvorenog, ali ne za smrt, nego za večnost.
Tek kad na istinski, jevanđeljski način, razumemo umom i srcem, tu poruku i tajnu, onda ćemo imati ispravne stavove.
Na pravi način ćemo razumeti i sve druge teme“, rekao je on, a zatim dodao:
 







View this post on Instagram

















 
A post shared by Патријарх Порфирије (@porfirije_patrijarh)


– Ako budemo Hristom preobraženi, na mestu na kom budemo, šta god da smo, preobražavaćemo sa sobom i to mesto. Mi, preobraženi, preobražavaćemo i ljude oko sebe.
Otuda oni koji smatraju da je sistem vrednosti koje Hristos propoveda, koji smatraju da je retrogradno Jevanđelje, a hoće poruku Crkve o bilo čemu, a u crkvu nisu ni došli.
Osim što možda sebe smatraju pravoslavnim Srbima po rođenju, naprosto – ostaće uvek bez odgovora.
Podsetimo, patrijarh Porfirije je i pred početak Božićnog posta apelovao na građane da se ne sukobljavaju među sobom.
 







View this post on Instagram

















 
A post shared by Патријарх Порфирије (@porfirije_patrijarh)


Patrijarh Porfirije o crkvi i porezu: Nadam se da klevete više neće imati privilegovano mesto u medijima

Nastavak na Luftika.rs...






Povezane vesti

Vaša svetosti, da li je i crkva u Gornjim Nedeljicama prodata Rio Tintu?

Izvor: Luftika.rs, 29.Nov.2021

Stanovnici jadarske doline pre desetak dana uputili su pismo patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju, u kojem od traže objašnjenje zašto je u crkvi Svetog Đorđa u Gornjim Nedeljicama zabranjeno okupljanje vernika.. Pored objašnjenja za ovu netipičnu situaciju, u pismu se Porfirije moli da...

Nastavak na Luftika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.