Patrijarh: Brine nas muk Evrope

Izvor: Radio 021, 04.Avg.2016, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh: Brine nas muk Evrope

U zemunskom naselju Busije održana je manifestacija obeležavanja Dana sećanja na stradale i prognane Srbe u vojnoj akciji hrvatske vojske "Oluja".

Manifestaciji su prisustvovali patrijarh Irinej, predsednik vlade Aleksandar Vučić, predsednik Tomislav Nikolić, lider Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i brojni ministri u srpskoj vladi.

"Hrvatska akcija Oluja imala je za cilj da očisti Hrvatsku od pravoslavnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << srpskog naroda", rekao je patrijarh Irinej, posle parastosa.

Povodom najnovijih događanja u Hrvatskoj, patrijarh je ocenio da nas ćutanje Evropske unije stavlja pred ozbiljno pitanje "da li je opravdana naša želja da postanemo njen član, kada Evropa nemo posmatra ovo dešavanje našeg suseda". "Za mene lično i srpsku crkvu ozbiljno zabrinjava i muk i ćutanje Rimokatoličke crkve i njenih predstavnika na savremena i na sva dosadašnja tragična zbivanja na prostorima Hrvatske", rekao je on.

Oluja više neće biti jer je Srbija dovoljno jaka da brine o svom narodu i nikome više neće dozvoliti takav pogrom, poručio je predsednik vlade Aleksandar Vučić. On je naveo da je danas težak i tužan dan za Srbiju i Srbe, ali je poručio da "oluja" više neće biti.

Istakavši da stid zbog "Oluje" ne pripada prognanom srpskom stanovništvu već, on je poručio: "Niste nigde pogrešili, vi ste obični ljudi koji su obično i dobro živeli na svojoj žemlji. Ničim niste zaslužili pogrom, bežanje na traktorskim prikolicama i nemate šta da se stidite toga što oni ne umeju da se stide ni toga što sreću pokušavaju da izgrade na tuđoj nesreći".

Busije je naselje u kome većinu stanovništva čine izbeglice iz BiH i Hrvatske, posle hrvatske vojne operacije "Oluja". "Oluja" je trajala pet dana - od 4. do 9. avgusta 1995.

Autor: agencije/ foto: Beta

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.