Pastor: I srpskoj dijaspori pravo glasa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Mar.2011, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pastor: I srpskoj dijaspori pravo glasa

NOVI SAD -

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor rekao je da bi podržao donošenje zakona u Srbiji koji bi Srbima u dijaspori omogućio da imaju pravo glasa u matičnoj državi.

"Koliko mi je poznato, takva pravila već postoje kad je reč o hrvatskim državljanima i niko s tim nema nikakav problem", izjavio je Pastor za novosadski "Dnevnik".

On je dodao da isti stav ima i kada je reč o Mađarima iz Srbije koji su stekli mađarsko državljanstvo.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Mislim da ne može postojati državljanstvo prvog i drugog reda. Ako u državljanstvo spada da neko bira i da bude biran, onda i Mađarima, koji imaju srpsko i mađarsko državljanstvo, mora pripasti to pravo", konstatovao je Pastor.

On očekuje da bi parlament Mađarske trebalo da na jesen definiše pitanje prava glasa za Mađare sa dvojnim državljanstvom.

Ištvan Pastor bio je među prvih 30 Mađara iz Vojvodine kojem je prošle nedelje predsednik Odbora mađarskog parlamenta za spoljne poslove i Mađare u dijaspori Žolt Nemet uručio mađarsko državljanstvo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.