Izvor: Radio 021, 30.Dec.2018, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pasivno pušenje deci kvari zube

Za dečiji karijes su krivi i pušači, odnosno duvanski dim - pokazalo je istraživanje japanskih naučnika.

Na osnovu rezultata do kojih su došli kada su sproveli studiju, i objavili je u časopisu "British Medical Journal", tim stručnjaka je zaključio da od toga stradaju čak i bebe od nekoliko meseci.

Stručnjaci su analizirali zdravstveno stanje 75.000 dece, rođene između 2004. i 2010. godine, kao i podatke sa redovnih kontrola sa nula, četiri, devet, 18 i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << 36 meseci. Njihove mame su morale da popune upitnike o stepenu izloženosti deteta duvanskom dimu, tokom trudnoće pa do treće godine života.

Kod 6,8 odsto dece utvrđene su direktne posledice pasivnog pušenja i karijesa, dok je u 13.000 slučajeva konstatovan karijes mlečnih zuba.

Upoređujući podatke o deci iz pušačkih i nepušačkih porodica, utvrđeno je da izloženost dimu kod četvoromesečnih beba udvostručuje rizik od ove boljke.

Autor: Novosti

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.