Izvor: Radio 021, 10.Maj.2020, 16:27

Pas robot opominje ljude u Singapuru da drže distancu

Singapur je najavio da će koristiti psa robota da bi se u parkovima poštovale mere fizičke distance.

Radi se o robotu-psu nazvanom Spot, koji je proizvela kompanija "Boston dynamics", a počeće prvo da patrolira lokalnim parkom i da glasovnim porukama upozorava građane da poštuju fizičku distancu.

Spot je opremljen i kamerama koje mogu skenirati njegovo okruženje i tako omogućiti vlastima da procene broj ljudi u parkovima.

"Na osnovu tih snimaka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << neće moći da se prepozna identitet osoba", navodi se u saopštenju vlade Singapura. Eksperiment će trajati dve sedmice u jednom parku, a ako sve prođe kako treba, program bi mogao biti proširen.

Singapur je u početku dobijao brojne pohvale zbog načina na koji se nosio s pandemijom koronavirusa, ali se kasnije situacija znatno pogoršala, pa su vlasti odlučile da počnu da primenjuju tehnologiju u bori protiv pandemije.

Pas robot Spot se koristi i u lokalnom centru za izolaciju bolesnika gde dostavlja lekove pacijentima, prenosi CNN.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.