Parlament traži premeštanje Franka iz mauzoleja

Izvor: Radio 021, 11.Maj.2017, 21:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlament traži premeštanje Franka iz mauzoleja

Španski poslanici zatražili su danas od vlade da posmrtni ostaci diktatora Fransiska Franka budu ekshumirani iz ogromnog mauzoleja oko 50 kilometara od Madrida, gde je sahranjen pre 41 godinu.

Poslanici su sa 198 glasova usvojili tekst u kojem traže premeštanje Franka pozivajući se na raniji zakon o odavanju pošte žrtvama njegove diktature. Poslanici vladajuće konzervativne Narodne stranke su se uzdržali od glasanja.

Franko je sahranjen u ogromnom memorijalnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << centru "Dolina palih" posvećenom svim žrtvama španskog građanskog rata. Poslanici su izrazili želju da mauzoleju daju drugi smisao, da ne bude u znaku sećanja na diktatora i njegove pristalice, već kao "prostor koji će da daje prednost pomirenju".

Španski parlament je 2007. usvojio istorijski zakon kojim se osuđuje puč generala Fransiska Franka protiv Republike 1936. godine, kao i njegova diktatura koja je usledila i trajala gotovo četiri decenije. Zakonom se zvanično osuđuje Frankov fašistički režim, a lokalnim vlastima nalaže da obezbede sredstva za ekshumaciju žrtava Španskog građanskog rata, od 1936. do 1939. godine, iz masovnih grobnica.

Oko 500.000 ljudi je poginulo za vreme građanskog rata u Španiji, a tokom Frankove vladavine pogubljeno je nekoliko desetina hiljada ljudi, dok je više stotina hiljada napustilo zemlju.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.