Izvor: Radio 021, 30.Jul.2019, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paradajz skup zbog kasne berbe

Visoka cena paradajza za ovo doba godine prouzrokovana je ovogodišnjom kasnom berbom, kaže profesor sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Đorđe Moravčević.

Kako je objasnio, vakuum je nastao jer je berba paradajza na otvorenim poljima, koja obično počinje oko 1. jula, ove godine kasnila desetak dana, dok je paradajz iz plastenika izbačen.

Moravčević kaže i da se očekuje da će se situacija srediti za sedam do 10 dana, kada možemo očekivati i niže, odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << uobičajene cene paradajza.

Vremenske prilike i kišovit jul nisu pogodovali pšenici.

Direktor Udruženja "Žita Srbije" Vukosav Saković rekao je da je žetva pšenice završena i to sa prinosima koji su ispod očekivanih, odnosno željenih, te da prosečan prinos iznosi po hektaru 4,5 tona. Kaže da bi prinos bio veći da nije bilo izuzetno kišnog jula, koji je negativno uticao i na prinose i na kvalitet pšenice.

Za razliku od pšenice, prema rečima Sakovića, te vremenske prilike ostalim, odnosno prolećnim kulturama, kao što su kukuruz, suncokret i soja, veoma pogoduju i one izgledaju u ovom trenutku više nego odlično i najavljuju rekordan rast. Kada govorimo o kukuruzu očekuje se po sadašnjem stanju useva prinos oko osam tona po hektaru, kod soje da prinos bude iznad 3,5 tona, a kada je u pitanju suncokret najmanje 3,1 tona po hektaru.

"To je u samom vrhu i svetskih i evropskih standarda", kazao je Saković.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.