Izvor: Radio 021, 20.Okt.2020, 07:39

Papa Franja: Dobar vernik plaća porez

Neobičan apel papa Franja je uputio vernicima u svom redovnom nedeljnom obraćanju "Anđelus" na Trgu Svetog Petra, prenosi list katoličkih biskupa Avenire.

Naime, papa je podsetio da je dužnost vernika da bude dobar građanin kako bi bio dobar hrišćanin.

Stoga je pozvao vernike da poštuju vlastite obaveze, uključujući i poreske.

"Porezi se moraju platiti, njihovo plaćanje je dužnost građana, kao i poštovanje pravednih državnih zakona", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << rekao je papa Franja.

On se obratio vernicima širom sveta, ali njegov apel ima posebnu težinu u Italiji, koja je na prvom mestu među evropskim zemljama po broju osoba koje izbegavaju plaćanje poreza, a i po visini novca koje država godišnje gubi na ime neplaćenih poreskih obaveza.

Prema podacima statističkog instituta ISTAT, godišnje Italija gubi više od 100 milijardi evra zbog neplaćenog poreza.

Među neplatišama su često poznate osobe iz sveta zabave, sporta ali i politički lideri, kao bivši premijer Silvio Berluskoni u prošlosti, a sada finansijska policija istražuje poreklo pet miliona evra koje predsednik severne regije Lombardije Atilio Fontana ima na računu u Švajcarskoj, a na koje ne plaća porez kao što bi po zakonu trebalo da čini.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.